Thursday, January 31, 2008

Join your ImagiNation

συνέχεια...
ΜΕΡΟΣ Γ': Οι σφαίρες της φαντασίας
Η Άννα άνοιξε τα μάτια και είδε τον μπαμπά της να στέκεται δίπλα της.
- Τι όνειρο έβλεπες, κορίτσι μου…
Ήταν όνειρο λοιπόν, όλη αυτή η ιστορία με το γέρο και το τραίνο, με τα πράσινα άλογα και τα παραμύθια, με την ανάποδη χώρα και το Σάββα που θα την περίμενε, ήταν μόνο ένα χαζό όνειρο.
- Τόση ώρα προσπαθούσα να σε ξυπνήσω, συμπλήρωσε ο μπαμπάς της και έκανε να φύγει.
"Κι εγώ που νόμιζα πως φώναζε αυτός ο Σάββας…", σκέφτηκε η Άννα και χαμογέλασε με πίκρα. "Κι εγώ που νόμιζα πως έβγαινε η ευχή…".
- Αυτό νόμιζα πως είναι για τα μωρά, σχολίασε ο μπαμπάς πριν βγει από το δωμάτιο, παρατηρώντας ότι η Άννα είχε στο κομοδίνο ένα από κείνα τα παιχνίδια που φυσάει κανείς φούσκες. 'ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΤΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ', έγραφε η ετικέτα.
- Είναι πραγματικά άχρηστο, μπαμπά, είπε η Άννα και σηκώθηκε να ντυθεί.
Άνοιξε το ημερολόγιό της και έγραψε:
"Αγαπημένο μου ημερολόγιο,
Αν ξέχασα να σου γράψω χτες, θα είναι μάλλον γιατί δε σταματούσα να φτιάχνω φούσκες στο δωμάτιό μου, με ένα παιχνίδι που βρήκα τυχαία το απόγευμα κοντά στο γεφυράκι. Γύρισα στην πόλη, γεμίζοντας τον ουρανό φούσκες, ενώ άρχιζαν να πέφτουν οι πρώτες ψιχάλες της βροχής.

Η ετικέτα λέει ότι οι φούσκες του είναι ‘σφαίρες της φαντασίας’. Και είμαι τόσο μα τόσο χαζή, καλό μου ημερολόγιο, που για λίγη ώρα πίστεψα ότι οι σφαίρες της φαντασίας ίσως κάνουν τις ευχές αληθινές. Γέμισα το δωμάτιο με φούσκες, έκανα την ευχή μου και κοιμήθηκα.

Η ευχή μπορεί να μη βγήκε, εγώ όμως μάλλον επηρεάστηκα· είδα ένα όνειρο περίεργο.

Το απόγευμα, πριν πέσει ο ήλιος, λέω να ξαναβάλω το παιχνίδι στις χαρτοπετσέτες που το βρήκα και να ανέβω στο γεφυράκι να το πετάξω στη λίμνη. Μαζί με την ευχή μου.

Όταν γυρίσω, θα σου γράψω."

Ύστερα, βγήκε από το δωμάτιο και ετοιμάστηκε να προσαρμοστεί σε ένα ακόμα από τα βαρετά πρωινά της μεγάλης πόλης.

"Οι σφαίρες της φαντασίας θα σε οδηγήσουν εκεί που πρέπει", θυμήθηκε τα λόγια του γέρου στο όνειρο που της έλεγε ότι μπορεί κάτι να της λείπει για να της βγει μια ευχή.

"Nα μου λείπει", σκέφτηκε.


Ο Σάββας άνοιξε τα μάτια.

Δεν άργησε να αναγνωρίσει το δωμάτιό του και δυσκολεύτηκε να αποφασίσει αν έπρεπε να λυπηθεί που όλη αυτή η ιστορία με το γέρο και το τραίνο, με τα πράσινα άλογα και τα παραμύθια, με την ανάποδη χώρα και την Άννα που θα τον περίμενε, ήταν όνειρο.

"Ούτε στον ύπνο μου λοιπόν δε βρήκα κάποια να με περιμένει. Ούτε στον ύπνο μου δε μπορώ να δω το όνειρό που θέλω.", σκέφτηκε απογοητευμένος. Κοίταξε το ονειροπίστολο που κρατούσε ακόμα στο χέρι του και σκέφτηκε: "Το απόγευμα, πριν πέσει ο ήλιος, θα ανέβω στο γεφυράκι να το πετάξω στη λίμνη. Μαζί με το όνειρό μου.".

Ύστερα, βγήκε από το δωμάτιο και ετοιμάστηκε να προσαρμοστεί σε ένα ακόμα από τα βαρετά πρωινά του μικρού χωριού.

"Το ονειροπίστολο θα σε οδηγήσει εκεί που πρέπει", θυμήθηκε τα λόγια του γέρου στο όνειρο που του έλεγε ότι μπορεί κάτι να του λείπει για να ζήσει ένα όνειρό.

"Αυτό το όνειρό, γέρο, δε θα το ζήσω ούτε με σφαίρες…", σκέφτηκε.

ΤΕΛΟΣ

ΥΓ: Το παραμύθι αυτό ξεκίνησε να γράφεται για τη Φανή, τις μέρες της ονειροπίστωσής της. Τότε μου είχε έρθει η ιδέα για το ονειροπίστολο (αργότερα ανακάλυψα πως η λέξη υπάρχει σε τραγούδι), αλλά δεν κατάφερνα να βρω… τι του έλειπε και το παραμύθι δεν μπορούσε να τελειώσει. Τέλειωσε μόνο όταν ήρθε και η ιδέα για τις σφαίρες της φαντασίας, σε έναν καιρό που ευτυχώς δεν το έχει πλέον ανάγκη. Σε λίγες μέρες κλείνουμε ένα χρόνο διαδικτυακής γνωριμίας, Φανούλα. Όλο το παραμύθι, αφιερωμένο.

Sunday, January 27, 2008

Join your ImagiNation

συνέχεια...
ΜΕΡΟΣ Β': Το μυστήριο τραίνο
Ήταν ένα βράδυ χωρίς φεγγάρι και ο Σάββας έκανε βόλτα στο χωριό, που είχε φορέσει τα καλά του για τις γιορτές.
- Τουτ-τουουουτ!!!, ακούστηκε κάτι σα φωνή από μακριά.
Ξαφνιάστηκε.
- Τουουτ τουουουτ!!!
- Ποιος είναι;
Ένα παράξενο τραίνο εμφανίστηκε θαρρείς από το πουθενά και σταμάτησε δίπλα σε κάτι στολισμένα δέντρα.

Ένας περίεργος τύπος με άσπρη γενειάδα έβγαλε το κεφάλι του από το βαγόνι που ήταν πίσω από τη μηχανή.

- Έλα παιδί μου, κάνε γρήγορα, σε περιμένουν.

Ο Σάββας μπερδεύτηκε. Ανέβηκε στο τραίνο, διστακτικά.

- Τουουουτ!!!, έκανε ο γέρος και ξεκίνησε. Έχει χαλάσει η κόρνα, είπε γυρνώντας προς το μέρος του, και αναγκάζομαι να την κάνω εγώ.

- Ποιος είσαι;, ρώτησε ο Σάββας.

- Α μπα, κανείς.

- Κανείς; Όλοι οι άνθρωποι, κάποιοι είναι.

- Όλοι οι πραγματικοί, τον διόρθωσε ο γέρος και κοίταξε προς το μέρος του. Να γιατί βαριέσαι τόσο, μικρέ, δεν έχεις μάθει να χρησιμοποιείς τη φαντασία σου.

- Νομίζεις ότι με ξέρεις;, αντιμίλησε ο μικρός.

- Εσύ νομίζεις ότι σε ξέρεις;, του απάντησε ο γέρος.

- Εγώ νομ…, πρόλαβε μόνο να ψελλίσει ο Σάββας πριν του κλείσει ο γέρος το στόμα με το χέρι του.

- Σσσστ!, του έδειξε με το δάχτυλο. Περνάμε από τους εφιάλτες, έσκυψε και του είπε στο αυτί.

Και τότε μόλις παρατήρησε ο Σάββας ότι απ’ έξω ακούγονταν κραυγές, γρυλλίσματα, ένα σωρό άλλοι τρομακτικοί ήχοι και κλάματα παιδικά. "Τουτ", έκανε ο γέρος ψιθυριστά, ρίχνοντας μια συνωμοτική ματιά στο Σάββα.

- Βρισκόμαστε στον κόσμο της φαντασίας, είπε ο γέρος όταν απομακρύνθηκαν αρκετά. Εδώ ήταν η χώρα με τους εφιάλτες. Αφού την αφήσαμε πίσω, δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα.

- Και πού ακριβώς πάμε;

- Δεν είπαμε ότι σε περιμένουν;

- Κανείς δε με περιμένει, τον έκοψε ο Σάββας, που έβλεπε από το παράθυρο κάτι πράσινα άλογα να κάνουν παρέα με δύο μονόκερους.

- Πώς είσαι τόσο σίγουρος, μικρέ;, είπε ο γέρος και έξυσε τη γενειάδα σκεπτικός.

- Δεν έχω φίλους, απάντησε ο μικρός.

- Τότε πάμε να βρεις.

- Αυτό δεν είναι και τόσο εύκολο.

- Μπα, και γιατί;

- Δεν ξέρω. Ο μπαμπάς μου λέει ότι είμαι ανάποδος.

- Μα και βέβαια είσαι ανάποδος!, είπε γελώντας ο γέρος. Τουουουτ!!! Απλώς δεν έχεις βρει κάποιον που να σε κοιτάζει ανάποδα.

Ο Σάββας αδυνατούσε να καταλάβει και κοίταζε έξω ένα γάτο που κυκλοφορούσε με παπούτσια και μια κοπέλα που προσπαθούσε να φορέσει ένα στενό γοβάκι. "Αυτή πρέπει να είναι η χώρα με τα παραμύθια", σκέφτηκε, ενώ στο βάθος ένα παιδάκι σκαρφάλωνε σε μια πανύψηλη φασολιά.

Ο γέρος είχε αφήσει για λίγο τη μηχανή για να γράψει κάτι σε ένα χαρτί. Καθώς πλησίασε ο Σάββας, είδε γραμμένο το όνομα του με κεφαλαία: ‘ΣΑΒΒΑΣ’.

- Βλέπεις; Διαβάζεται και ανάποδα!, είπε ο γέρος και άρχισε να γελάει φωναχτά, μέχρι που έπιασε το βλέμμα του μικρού και αμέσως συμμαζεύτηκε. Λίγη φαντασία χρειάζεται μόνο, συνέχισε, και πήρε πάλι το μολύβι για να συμπληρώσει ‘ANNA’.

- Άννα;

- Τι νομίζεις, μικρέ; Ότι είσαι ο μόνος ανάποδος στο σύμπαν;

O Σάββας πλησίασε και πάλι το παράθυρο, για να προσέξει ότι έξω το τοπίο ήταν ζωγραφιστό.

- Διασχίζουμε τη χώρα των κόμικς, είπε ο γέρος, την ώρα που εκείνος χάζευε κάτι παπιά και δυο περίεργα ποντίκια.

- Και πού θα βρω ένα μέρος που να διαβάζουν ανάποδα;, συνέχισε τις ανόητες ερωτήσεις.

- Στην ανάποδη χώρα, απάντησε ατάραχος ο παράξενος αυτός τύπος. Τουουτ τουουτ!!!

Ο Σάββας δεν εντυπωσιάστηκε. Έξω άλλωστε ένας τύπος με μια στολή πετούσε στον αέρα και ένας τεράστιος γορίλλας έκανε φασαρία.

- Υπάρχει πραγματικά τέτοιο μέρος;

- Πραγματικά; Όχι. Πραγματικά, δεν υπάρχει. Στον κόσμο της φαντασίας, όμως, αρκεί να φανταστείς κάτι για να υπάρξει.

Ο Σάββας είχε από ώρα σταματήσει την προσπάθεια να καταλάβει, όταν ο γέρος σταμάτησε το τραίνο.

- Εδώ κατεβαίνεις. Το νου σου, το ονειροπίστολο θα σε οδηγήσει εκεί που πρέπει.

- Το ονειροπίστολο, αποκλείεται.

- Και γιατί;, ρώτησε ο γέρος παίρνοντας ένα ύφος αστείο.

- Γιατί είναι πραγματικά άχρηστο.

- Πραγματικά; Μικρέ, αργείς να μάθεις. Πραγματικά, ίσως είναι άχρηστο. Μπορείς όμως να βάλεις λίγη φαντασία και να βρεις τι μπορεί να σου λείπει, για να ζήσεις ένα όνειρο… Άντε κατέβαινε όμως, έχω να πάω σε τόσα μέρη.

Ο μικρός κατέβηκε. Στο παράξενο αυτό μέρος, το χώμα ήταν γαλάζιο και ο ουρανός καφέ. Είχε αρχίσει να κουράζεται με όλα αυτά που συνέβαιναν, αλλά δεν έβλεπε και με ποιον τρόπο θα μπορούσε να τα σταματήσει.

- Τουουουτ!, έκανε ο γέρος και το τραίνο ξεκίνησε.

Δίπλα του, υπήρχε μια ταμπέλα που έγραφε 'ΗΣΑΤΣ' και από κάτω με μικρότερα γράμματα 'ΑΡΩΧ ΗΔΟΠΑΝΑ ΝΗΤΣ ΕΤΑΘΛΗΣΩΛΑΚ'. Κοίταξε γύρω και δεν είδε τίποτα άλλο. Το μέρος ήταν απολύτως έρημο και θυμήθηκε το γέρο που του είπε πως δεν έχει φαντασία.

"Αρκεί να φανταστείς κάτι, για να υπάρξει", επανέλαβε από μέσα του τα λόγια του περίεργου τύπου με τη γενειάδα.

- Άννααα!, φώναξε μερικές φορές αναγνωριστικά κρατώντας το ονειροπίστολο στα χέρια του, αλλά το μόνο που άκουσε ήταν ο αντίλαλός της φωνής του.

συνεχίζεται...

Tuesday, January 22, 2008

Join your ImagiNation

ΜΕΡΟΣ Α': Το ονειροπίστολο
"Μην αργήσεις, θα σε πιάσει βροχή…"
Η φωνή της μαμάς σβήστηκε από ένα μπουμπουνητό, αν και ο Σάββας κατάφερνε συνήθως να μην την ακούει ούτε και με ήλιο.
Καθώς ξεμάκραινε στο δρομάκι, πρόσεξε δίπλα σε μια πέτρα μια χελώνα που έκανε την πάπια. Την πλησίασε κι εκείνη φαίνεται ντράπηκε, γιατί έκρυψε γρήγορα το κεφάλι της μέσα στο καβούκι. Τη σήκωσε, έβαλε το μάτι του μπροστά στην τρύπα, την ταρακούνησε, ξανακοίταξε, μάταια. "Το χωριό μου είναι τόσο μα τόσο βαρετό…", της είπε και την άφησε δίπλα στην πέτρα. Όταν αυτή ξαναέβγαλε το κεφάλι της, μόλις που τον πρόλαβε πριν χαθεί στη στροφή.
Αρκετή ώρα μετά, έφτανε στη λίμνη.
Κάπου εκεί σταματούσε πάντα. Το δρομάκι διέσχιζε τη λίμνη με ένα γεφυράκι και απέναντι συνέχιζε ένας δρόμος μεγαλύτερος, που οι μεγάλοι έλεγαν ότι καταλήγει στην πόλη. Ο μπαμπάς όμως έλεγε πάντα ότι η πόλη είναι ζούγκλα. Δεν είχε πάει, βέβαια, ποτέ του στη ζούγκλα, αλλά είχε πάει στην πόλη, "και αυτό αρκεί".
Λίγο πιο πέρα, υπήρχε άλλη μια γέφυρα, λίγο μεγαλύτερη, που έλεγαν όλοι ότι είναι για το τραίνο, αν και εκείνος δε θυμόταν ούτε να είχε δει ούτε να είχε ακούσει ποτέ τραίνο να περνάει από ‘κει.
Σε κάποια στιγμή, όπως χάζευε, σα να πήρε κάτι το μάτι του πάνω στο όμορφο γεφυράκι που ποτέ δεν περνούσε.
Πλησίασε και είδε πως ήταν κάτι περιτυλιγμένο με χαρτοπετσέτες. Λίγα δευτερόλεπτα μετά, το είχε ήδη ανοίξει, για να βρει έκπληκτος κάτι σαν ένα ξύλινο πιστόλι.

Το πήρε στα χέρια του και το επεξεργάστηκε πρόχειρα με τα δάχτυλα του.

Από την πίσω πλευρά, ήταν χαραγμένη με μικρά γράμματα η λέξη ‘ΟΝΕΙΡΟΠΙΣΤΟΛΟ’.

Η πρώτη ψιχάλα της βροχής έπεσε στο χέρι του. Ξανατύλιξε γρήγορα το ονειροπίστολο, το έβαλε στην τσέπη του και γύρισε τρέχοντας στο σπίτι.

Καθώς έκλεινε την πόρτα, άλλο ένα δυνατό μπουμπουνητό ακούστηκε και το σπίτι σείστηκε ολόκληρο, σα να γινόταν σεισμός. Ο Σάββας έβγαλε τα βρεγμένα ρούχα και άφησε το ονειροπίστολο στο κρεβάτι του.

Είχε σχεδόν ξεχάσει την ύπαρξή του όταν το βράδυ ήρθε η ώρα να ξαπλώσει. Το πήρε στα χέρια του και το επεξεργάστηκε πρόχειρα και πάλι. "Ονειροπίστολο", σκέφτηκε… "Δηλαδή τι μπορεί να κάνει; Τα όνειρα αληθινά;" είπε στον εαυτό του και χαμογέλασε. "Αν είναι έτσι, θέλω να βρεις κάποια για μένα" του είπε. Έσβησε τη λάμπα που είχε πάνω στο κομοδίνο και έκλεισε τα μάτια του.


συνεχίζεται...

Thursday, January 17, 2008

Ο γάμος των διδύμων

Νέα δεδομένα στις ήδη μεγάλες συζητήσεις περί υιοθεσίας θέλησε να φέρει πριν λίγες μέρες ο βαρώνος Alton του Liverpool, δημοσιοποιώντας στη Βουλή των Λόρδων μία απίστευτη ιστορία.
Κατά τη διάρκεια συζήτησης για ένα νομοσχέδιο που αφορά στην εμβρυολογία και την ανθρώπινη γονιμότητα γενικότερα, ο David Alton αναφέρθηκε σε ένα περιστατικό γάμου διδύμων, που είχαν χωριστεί στη γέννα.
Σύμφωνα με το βουλευτή, ο οποίος δηλώνει ότι πληροφορήθηκε το περιστατικό από δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου, πρόκειται για δύο αδέλφια που αμέσως μετά τη γέννα τους χωρίστηκαν και υιοθετήθηκαν από διαφορετικές οικογένειες. Τόσο η μία οικογένεια όσο και η άλλη επέλεξαν να μη μιλήσουν στα δύο παιδιά για την υιοθεσία τους. Όταν τα παιδιά μεγάλωσαν, έτυχε να γνωριστούν μέσα στο μικρό μας κόσμο και να νιώσουν, όπως περιέγραψε ο βαρώνος Alton μέσα στη Βουλή, "μία ακατανίκητη έλξη". Η έλξη αυτή οδήγησε σε σχέση και η σχέση μάλιστα σε γάμο.
Κάποια μέρα, όμως, με κάποιο τρόπο που ο βουλευτής παρέλειψε να εξηγήσει, η αλήθεια αποκαλύφθηκε, με αποτέλεσμα το ζευγάρι να βρεθεί σε μία προφανώς τραγική κατάσταση. Τελικά, τα βρετανικά δικαστήρια, όταν αποδείχθηκε η συγγένεια, ακύρωσαν τον πρωτοφανή γάμο.
Η αναφορά του David Alton στο περιστατικό έγινε βέβαια αόριστα, διατηρώντας την ανωνυμία των εμπλεκομένων και κρατώντας κρυφή την περιοχή της χώρας όπου εκτυλίχθηκε η ιστορία. Στόχος του βουλευτή ήταν να τονίσει τη σημασία του δικαιώματος των υιοθετημένων παιδιών να γνωρίζουν την πραγματική τους προέλευση και την ταυτότητα των βιολογικών τους γονέων.
Παράλληλα, διαβάζουμε στο σχετικό ρεπορτάζ στα Oddly enough του REUTERS τις σκέψεις της Pam Hodgkins, επικεφαλής ενός συμβουλευτικού γκρουπ για ενηλίκους πάνω σε θέματα υιοθεσίας, για την πιθανότητα αντίστοιχης περίπτωσης βιολογικής συγγένειας αγνώστων, από δωρεά σπέρματος, ωαρίου η εμβρύου.
Στη χώρα μας, ο νόμος σημειώνει ρητά και κατηγορηματικά σ' αυτήν την τελευταία περίπτωση ότι τα στοιχεία ταυτότητας των δοτών είναι απόρρητα.
Δε φαίνεται, όμως, να παίρνει καθαρή θέση στην περίπτωση της υιοθεσίας.
Συγκεκριμένα, το οικογενειακό δίκαιο του αστικού κώδικα, στο 13ο κεφάλαιό του "Υιοθεσία", περιγράφει με το άρθρο 1559 περί 'μυστικότητας της υιοθεσίας' ότι η υιοθεσία ανηλίκων τηρείται μυστική. Σε περιπτώσεις, μάλιστα, που ο ανήλικος προστατεύεται από αναγνωρισμένη αρμόδια κοινωνική υπηρεσία ή οργάνωση, η μυστικότητα ισχύει και έναντι των φυσικών γονέων.
Αλλά "το θετό τέκνο έχει, μετά την ενηλικίωσή του, το δικαίωμα να πληροφορείται πλήρως από τους θετούς γονείς και από κάθε αρμόδια αρχή τα στοιχεία των φυσικών γονέων του".
Δεν ορίζεται όμως έτσι ότι οι θετοί γονείς έχουν την υποχρέωση να ενημερώσουν το παιδί για την υιοθεσία του, παρά μόνο ότι αν το παιδί γνωρίζει για την υιοθεσία, τότε διατηρεί το δικαίωμα να πληροφορηθεί την ταυτότητα των βιολογικών του γονέων, εάν βέβαια θελήσει να την αναζητήσει.
Αντίθετα, στο 8ο κεφάλαιο "Ιατρική υποβοήθηση στην ανθρώπινη αναπαραγωγή", το άρθρο 1460 εξηγεί ρητά ότι "η ταυτότητα των τρίτων προσώπων που έχουν προσφέρει τους γαμέτες ή τα γονιμοποιημένα ωάρια δεν γνωστοποιείται στα πρόσωπα που επιθυμούν να αποκτήσουν τέκνο. Ιατρικές πληροφορίες που αφορούν τον τρίτο δότη τηρούνται σε απόρρητο αρχείο χωρίς ένδειξη της ταυτότητάς του. Πρόσβαση στο αρχείο αυτό επιτρέπεται μόνο στο τέκνο και για λόγους σχετικούς με την υγεία του" και αντίστορφα "η ταυτότητα του τέκνου, καθώς και των γονέων του δεν γνωστοποιείται στους τρίτους δότες γαμετών ή γονιμοποιημένων ωαρίων".
Με δεδομένο, πάντως, ότι στις μέρες η ιατρική υποβοήθηση στην αναπαραγωγή γίνεται όλο και πιο δημοφιλής ή αναγκαία, θα έλεγε κανείς ότι το θέμα αυτό με τη δωρεά σπέρματος, ωαρίων και εμβρύων θα είναι λογικό να αρχίσει να μας απασχολεί όλο και περισσότερο.

Tuesday, January 15, 2008

Πάμε Χαβάη;

Λοιπόν έλα, στη μηχανή ανέβα.

Πάμε Χαβάη με μία ρόδα.

Αν είσαι σπίτι, τότε ετοιμάσου για Χαβάη.

Πάμε κάπου που δεν έχουμε πάει -

μόνο μην κάτσουμε άλλο σπίτι.

Αν είσαι σπίτι, τότε ετοιμάσου για Χαβάη.

Πάμε κάπου που δεν έχουμε πάει -

μόνο μη μείνουμε άλλο σπίτι.

Τρέξιμο, λογαριασμοί και δουλειά,

άγχος, ακρίβεια, χρέη, δανεικά,

πάντοτε συνωστισμός μες στο τραμ

και πάντα εκεί το κινητό χτυπά.

Να μαγειρέψεις το πρωί, ν΄απλώσεις ό,τι έχει πλυθεί,

να σιδερώσεις, να μαζέψεις, να σκουπίσεις πριν να 'ρθει.

Μετά να πάμε στη λαϊκή κι έπειτα ΟΤΕ, νερό, ΔΕΗ

για να πληρώσω - give me a break!

Αν είσαι σπίτι, τότε ετοιμάσου για Χαβάη.

Πάμε κάπου που δεν έχουμε πάει -

μόνο μην κάτσουμε άλλο σπίτι.

Αν είσαι σπίτι, τότε ετοιμάσου για Χαβάη.

Πάμε κάπου που δεν έχουμε πάει -

μόνο μη μείνουμε άλλο σπίτι.

Θέλω βόλτες, ταξίδια, γλυκά, φαγητά,

να ξαπλώσουμε μπρούμυτα στην αμμουδιά.

Θέλω στην παραλία να ανάψω φωτιά,

κολύμπι ωρών στα ρηχά ή στα βαθιά.

Θέλω να μαυρίσω και να μείνω έτσι πάντα,

με τον Enrique Iglesias να χορέψω lambada,

να αρπάξω το μικρόφωνο από μία μπάντα

και να φωνάξω "Θεέ μου αμήν!".

Λοιπόν έλα, στη μηχανή ανέβα.

Πάμε Χαβάη με μία ρόδα.

Πήρα θαλάσσιο στρώμα, δυο-τρία μαγιώ ακόμα,

μπρατσάκια και πετσέτες μ' ωραίο χρώμα.

Άμα θες έχω και βατραχοπέδιλα ακόμα,

με 30 δείκτη προστασίας κρέμα για το σώμα.

Δεν ξέρω ακριβώς τι άλλο θα πρέπει

να πάρω, αφού έμεινα μ' άδεια τσέπη.

Σταματώ και στην τράπεζα να δω αν έχει λεφτά

μα ξέχασα το pin!

Θωμά είσαι σπίτι; Γιατί σε παίρνω και μιλάει.

Αν τελικά θα πάμε στη Χαβάη,

τότε πάρε λεφτά απ' το σπίτι.

Ναι, Θωμά είσαι σπίτι; Γιατί σε παίρνω και μιλάει.

Αν τελικά θα πάμε στη Χαβάη,

πάρε κι εσύ λεφτά απ' το σπίτι.

Πάμε Χαβάη...

Στη μηχανή ανέβα...

Λοιπόν, έλα...

Πάμε Χαβάη...

Στη μηχανή ανέβα...



"Πάμε Χαβάη" - Άλκηστις Πρωτοψάλτη

και το καταπληκτικό original: "It's a pity" - Tanya Stephens

Saturday, January 12, 2008

Τέλος εποχής

Άλλαξες αριθμό, μου λες.
Δε θα τον γράψω.
Δεν τον θέλω. Ούτε τον άλλον τον ήθελα, απλώς τον ήξερα απ' έξω.
Μερικές φορές οι λύσεις στα μεγάλα προβλήματα είναι απλές και έρχονται σε στιγμές ανύποπτες.
Είναι οι παύλες που προσγειώνονται απότομα δίπλα σε κάποια από τις τελείες που είχες προσπαθήσει να βάλεις.
Ευτυχισμένη να 'σαι στη ζωή σου.

Thursday, January 10, 2008

Ο Μάκης ο κουλός...

...έκλεισε.
Το καφενείο "Η πλατεία Όλγας", επί της ομώνυμης πλατείας της Πάτρας (1,2), το ιστορικό καφενείο που μεγάλωσε γενιές Πατρινών και ορδές (πολυτεχνιτών, κυρίως) φοιτητών, από την παραμονή των Χριστουγέννων δεν υπάρχει πια.
Το μαγαζί του Μάκη, που είχε χάσει το χέρι του σε κάποιο ατύχημα, ήταν το παλιότερο από τα καφενεία της Όλγας. Ο Μάκης και ο γιος του ο Χρήστος το συντηρούσαν εδώ και πολλά πολλά χρόνια, διατηρώντας τις χαμηλότερες τιμές της Πάτρας.
Σήμερα το τζάμι του μαγαζιού καλύπτεται από ένα άσπρο χαρτόνι και έξω, στο χώρο όπου είχε τα τραπεζάκια του, φαίνεται να έχουν επεκταθεί τα τραπέζια του διπλανού καφενείου.

Friday, January 04, 2008

Ποδαρικό με λίγη γκρίνια

Να διευκρινίσω κάτι.
Ο καθένας μπορεί να πιστεύει ότι θα ξεκινήσει την επανάσταση από το μπλογκ του.
Όχι όμως από το μπλογκ μου.
Αυτά τα copy-paste spam σχόλια-σεντόνια σε άσχετα posts, που καλούν εμένα και όποιον άλλον πιστό να ευαισθητοποιηθεί για να συμβάλει στην επανάσταση που αποφάσισε να κηρύξει ο υπογράφων το σχόλιο, μου προκαλούν αηδία.
Ο καθένας μπορεί να γράφει στο μπλογκ του ό,τι θέλει.
Όταν εγώ γράφω κάτι στο δικό μου, είτε αυτό είναι παραμύθι, είτε είναι ερωτική εξομολόγηση, είτε είναι αρθράκι, είτε είναι δυο γραμμές για καλή χρονιά, περιμένω τα σχόλια να είναι σχετικά.
Από τη στιγμή μάλιστα που έχω δημοσιοποιήσει e-mail και MSN, νομίζω ότι θα μπορούσε κανείς να επικοινωνήσει πολύ εύκολα μαζί μου για να μου πει κάτι. Θα του έδινα και περισσότερη σημασία δηλαδή έτσι, ενώ όταν βλέπω τέτοια σχόλια δεν μπαίνω καν στον κόπο να τα διαβάσω.
Δεν τα σβήνω βέβαια, γενικώ αποφεύγω να σβήνω σχόλια, αλλά έτσι κι αλλιώς δε νομίζω πως τα διαβάζει και κανείς.
Απλώς με νευριάζουν.