Ο γάμος των διδύμων
Νέα δεδομένα στις ήδη μεγάλες συζητήσεις περί υιοθεσίας θέλησε να φέρει πριν λίγες μέρες ο βαρώνος Alton του Liverpool, δημοσιοποιώντας στη Βουλή των Λόρδων μία απίστευτη ιστορία.
Κατά τη διάρκεια συζήτησης για ένα νομοσχέδιο που αφορά στην εμβρυολογία και την ανθρώπινη γονιμότητα γενικότερα, ο David Alton αναφέρθηκε σε ένα περιστατικό γάμου διδύμων, που είχαν χωριστεί στη γέννα.
Σύμφωνα με το βουλευτή, ο οποίος δηλώνει ότι πληροφορήθηκε το περιστατικό από δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου, πρόκειται για δύο αδέλφια που αμέσως μετά τη γέννα τους χωρίστηκαν και υιοθετήθηκαν από διαφορετικές οικογένειες. Τόσο η μία οικογένεια όσο και η άλλη επέλεξαν να μη μιλήσουν στα δύο παιδιά για την υιοθεσία τους. Όταν τα παιδιά μεγάλωσαν, έτυχε να γνωριστούν μέσα στο μικρό μας κόσμο και να νιώσουν, όπως περιέγραψε ο βαρώνος Alton μέσα στη Βουλή, "μία ακατανίκητη έλξη". Η έλξη αυτή οδήγησε σε σχέση και η σχέση μάλιστα σε γάμο.
Κάποια μέρα, όμως, με κάποιο τρόπο που ο βουλευτής παρέλειψε να εξηγήσει, η αλήθεια αποκαλύφθηκε, με αποτέλεσμα το ζευγάρι να βρεθεί σε μία προφανώς τραγική κατάσταση. Τελικά, τα βρετανικά δικαστήρια, όταν αποδείχθηκε η συγγένεια, ακύρωσαν τον πρωτοφανή γάμο.
Η αναφορά του David Alton στο περιστατικό έγινε βέβαια αόριστα, διατηρώντας την ανωνυμία των εμπλεκομένων και κρατώντας κρυφή την περιοχή της χώρας όπου εκτυλίχθηκε η ιστορία. Στόχος του βουλευτή ήταν να τονίσει τη σημασία του δικαιώματος των υιοθετημένων παιδιών να γνωρίζουν την πραγματική τους προέλευση και την ταυτότητα των βιολογικών τους γονέων.
Παράλληλα, διαβάζουμε στο σχετικό ρεπορτάζ στα Oddly enough του REUTERS τις σκέψεις της Pam Hodgkins, επικεφαλής ενός συμβουλευτικού γκρουπ για ενηλίκους πάνω σε θέματα υιοθεσίας, για την πιθανότητα αντίστοιχης περίπτωσης βιολογικής συγγένειας αγνώστων, από δωρεά σπέρματος, ωαρίου η εμβρύου.
Στη χώρα μας, ο νόμος σημειώνει ρητά και κατηγορηματικά σ' αυτήν την τελευταία περίπτωση ότι τα στοιχεία ταυτότητας των δοτών είναι απόρρητα.
Δε φαίνεται, όμως, να παίρνει καθαρή θέση στην περίπτωση της υιοθεσίας.
Συγκεκριμένα, το οικογενειακό δίκαιο του αστικού κώδικα, στο 13ο κεφάλαιό του "Υιοθεσία", περιγράφει με το άρθρο 1559 περί 'μυστικότητας της υιοθεσίας' ότι η υιοθεσία ανηλίκων τηρείται μυστική. Σε περιπτώσεις, μάλιστα, που ο ανήλικος προστατεύεται από αναγνωρισμένη αρμόδια κοινωνική υπηρεσία ή οργάνωση, η μυστικότητα ισχύει και έναντι των φυσικών γονέων.
Αλλά "το θετό τέκνο έχει, μετά την ενηλικίωσή του, το δικαίωμα να πληροφορείται πλήρως από τους θετούς γονείς και από κάθε αρμόδια αρχή τα στοιχεία των φυσικών γονέων του".
Δεν ορίζεται όμως έτσι ότι οι θετοί γονείς έχουν την υποχρέωση να ενημερώσουν το παιδί για την υιοθεσία του, παρά μόνο ότι αν το παιδί γνωρίζει για την υιοθεσία, τότε διατηρεί το δικαίωμα να πληροφορηθεί την ταυτότητα των βιολογικών του γονέων, εάν βέβαια θελήσει να την αναζητήσει.
Αντίθετα, στο 8ο κεφάλαιο "Ιατρική υποβοήθηση στην ανθρώπινη αναπαραγωγή", το άρθρο 1460 εξηγεί ρητά ότι "η ταυτότητα των τρίτων προσώπων που έχουν προσφέρει τους γαμέτες ή τα γονιμοποιημένα ωάρια δεν γνωστοποιείται στα πρόσωπα που επιθυμούν να αποκτήσουν τέκνο. Ιατρικές πληροφορίες που αφορούν τον τρίτο δότη τηρούνται σε απόρρητο αρχείο χωρίς ένδειξη της ταυτότητάς του. Πρόσβαση στο αρχείο αυτό επιτρέπεται μόνο στο τέκνο και για λόγους σχετικούς με την υγεία του" και αντίστορφα "η ταυτότητα του τέκνου, καθώς και των γονέων του δεν γνωστοποιείται στους τρίτους δότες γαμετών ή γονιμοποιημένων ωαρίων".
Με δεδομένο, πάντως, ότι στις μέρες η ιατρική υποβοήθηση στην αναπαραγωγή γίνεται όλο και πιο δημοφιλής ή αναγκαία, θα έλεγε κανείς ότι το θέμα αυτό με τη δωρεά σπέρματος, ωαρίων και εμβρύων θα είναι λογικό να αρχίσει να μας απασχολεί όλο και περισσότερο.
14 Comments:
Πω!Πω!Τι περίπτωση κι αυτή....
Λιγο περίεργη η υπόθεση αυτή.Ακόμα και αν δεν ηταν πανομοιότυποι,θα ειχαν κάποια ομοιότητα (σαν αδέλφια)που στον περίγυρο τους δεν θα περνούσε απαρατήρητη.Συμφωνώ με το δικαίωμα των υιοθετημένων να γνωρίζουν,ενα δικαίωμα ομως που χωρίς την αντίστοιχη υποχρέωση των θετών γονέων στην ενημέρωση,παραμένει ανενεργό.
Δεν έχουν όλα τα δίδυμα ομοιότητες, αλλά και άλλωστε συχνά τυχαίνει να παρατηρήσουμε καμιά ομοιότητα σε χαρακτηριστικά άσχετων μεταξύ τους ανθρώπων, χωρίς να καταλήγουμε βέβαια στο συμπέρασμα ότι είναι δίδυμα που είχαν χωριστεί στη γέννα, υιοθετήθηκαν από διαφορετικές οικογένεις και δεν το ξέρουν και τώρα πια συναντήθηκαν τυχαία!
Χωρίς αυτό να αναιρεί βέβαια το γεγονός ότι η υπόθεση αυτή είναι πράγματι αρκετά περίεργη...
Φοβερό αυτό το θέμα.
Πέρνα απτο μπλογκ μου,είναι ένα παιχνίδι που μπορεί και να σ'αρέσει.
Φοβερή και παράξενη ιστορία. Και είναι θέμα αυτή με το δικαίωμα των διδύμων και την υποχρέωση των θετών γονιών.
Απ όοοοολο το κόσμο βρήκε να παντρευτεί την αδελφή του....!!!!!!ε αν είναι δυνατόν!
Μα πώς είναι δυνατόν να φταίνε πάντα οι άντρες...;
Λοιπόν επειδή τον τελευταίο καιρό συνομιλώ πολύ με μουσουλμάνο και μαλώνω για αυτά που λέει το κοράνι. Εδώ, σου έχω τη λύση (την απλοϊκή λύση)
Η υιοθεσία απαγορεύεται μπορείς να γίνεις μόνο σπόνσορας (άκου σπόνσορας) και εννοείτε ότι το παιδί δεν θα πάρει το όνομα σου ούτε την περιούσια σου, τουλάχιστον όχι ισότιμα με το βιολογικό παιδί. Έτσι που λες!!! Να την την λύση.....
Ε όχι και λύση.
Για να έχεις λύση, πρέπει να έχεις πρόβλημα.
Για να έχεις πρόβλημα, πρέπει να έχεις δεδομένα.
Το κοράνι δε σου επιτρέπει να έχεις αυτά τα δεδομένα, άρα σε απαλλάσσει εξαρχής από το πρόβλημα.
Ριζοσπαστική σκέψη.
Μην υιοθετείτε λοιπόν.
Ζαλίστηκα... η αλήθεια πάντα λάμπει, έστω και αργά, και αν δεν προνοήσουμε να τη χειριστούμε γίνεται φωτιά και μας καίει.
Τι θέμα έθεσες τώρα! Χωρίς πάτο για την Ελλάδα. Απειρα φυσικά αδέλφια κυκλοφορούν λεύτερα, με κάποια πιθανότητα να συναντηθούν και να γεννήσουν..τερατα. Γιατί ώς γνωστόν όταν παντρεύονται τ' αδέλφια..τα παιδιά τους ίσως να μην είναι σωματικως φυσιολογικά..και άντε ψάχτο.Επίσης όλα τ' αδέλφια δεν μοιάζουν τόσο μεταξύ τους..
Είμαι γκρινιάρα αλλά στην Ελλάδα ωσπου να γίνουμε proactive..πρέπει να φάμε πρώτα τόννους κοπριάς στα μούτρα μας!
τραγικό
Η ιστορία των διδύμων που παντρεύτηκαν κατά λάθος είναι παραμύθι για αγρίους, το οποίο σκοπίμως διηγήθηκε ο λόρδος Άλτον. Διαβάστε σχετικά το κείμενο του Jon Henley στον Guardian, 15 Ιανουαρίου 2007, με τίτλο "Did a pair of twins really get married by mistake?"
Η αλήθεια είναι ότι δεν κατάφερα να βρω το κείμενο που αναφέρεις.
Σε κάθε περίπτωση, δεν δήλωσε κανείς βεβαιότητα περί του πραγματικού της ιστορίας αυτής, αλλά το ζήτημα δεν είναι η συγκεκριμένη περίπτωση, άλλωστε δεν εστιάσαμε τόσο σε αυτήν, αφού στο κάτω-κάτω οι πληροφορίες που δόθηκαν είναι τόσο αόριστες που δε θα το επέτρεπαν. Το θέμα είναι, με αφορμή αυτήν την ιστορία, η σκέψη ότι μια τέτοια ιστορία θα μπορούσε κάλλιστα να είναι αληθινή. Αν όχι αυτή, μία άλλη.
Και πάνω σε αυτό γίνεται η κουβέντα.
Post a Comment
Subscribe to Post Comments [Atom]
<< Home