Sunday, March 11, 2007

Μεταλλαγμένα προϊόντα

Aφορμή αυτό το κείμενο της Ελευθεροτυπίας.
Ας πούμε λοιπόν δυο κουβέντες για τα μεταλλαγμένα, απλά πράγματα.

Τι είναι τα μεταλλαγμένα προϊόντα; ( Ορισμός, διαδικασίες και παραδείγματα )

Είναι προϊόντα που έχουν προκύψει από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς με βάση τις μεθόδους τις Γενετικής Μηχανικής.
Αυτό σημαίνει ότι έχει προηγηθεί μία επέμβαση στο γονιδίωμα των οργανισμών αυτών – συνήθως η επέμβαση αυτή είναι προσθήκη DNA ενός άλλου οργανισμού που έχει αποσπαστεί και τροποποιηθεί κατάλληλα στο εργαστήριο.
Ειδικότερα από τότε που οι επιστήμονες θεωρούν ότι κατάφεραν να αποκωδικοποιήσουν το DNA, έχει διευκολυνθεί η διαδικασία του εντοπισμού και της απομόνωσης του γονιδίου που είναι υπεύθυνο για κάποιο χαρακτηριστικό ή για τον έλεγχο κάποιας διαδικασίας και το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για να μεταβάλουμε τον καινούριο οργανισμό.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα γενετικά τροποποιημένων οργανισμών είναι τα βακτήρια που έχουν τροποποιηθεί ώστε να παράγουν ανθρώπινη ινσουλίνη. Τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται με ταχύτατους ρυθμούς και έτσι από τεράστιες καλλιέργειες τροποποιημένων βακτηρίων συλλέγουμε πολύ εύκολα πολύ ικανοποιητικές ποσότητες ανθρώπινης ινσουλίνης, οι οποίες στη συνέχεια θα χορηγηθούν σε διαβητικούς ανθρώπους.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα μεταλλαγμένων προϊόντων είναι το γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι, σόγια, ρύζι, σιτάρι, κ.α.. Συνηθέστερα, έχουν τροποποιηθεί με κάποιο γονίδιο ανθεκτικότητας ή με κάποιο γονίδιο αυξητικής ορμόνης.
Μια τέτοια περίπτωση, ας πούμε, είναι το περίφημο "καλαμπόκι της Λάρισας" που είχε προκαλέσει κάποτε αντιδράσεις και συζητήσεις. Ήταν πειραματικές καλλιέργειες καλαμποκιού που είχε τροποποιηθεί ώστε να παράγει το βακτήριο Bacillus thuringiensis, το οποίο σκοτώνει τα λεπιδόπτερα έντομα και αποφεύγεται έτσι η χρήση φυτοφαρμάκων.

Γιατί τα λέμε ‘μεταλλαγμένα’; ( Διαχωρισμός )

Έλα ντε.
Κακώς, θα έλεγα.
Μετάλλαξη είναι ένας γενικότερος όρος που περιγράφει μία επίκτητη αλλαγή της γενετικής σύνθεσης ενός οργανισμού, η οποία καθίσταται κληρονομική.
Με βάση τον ορισμό αυτό, η μετάλλαξη περιλαμβάνει και τη γενετική τροποποίηση, ο όρος μετάλλαξη όμως είθισται να αναφέρεται σε τυχαίες και μη ελεγχόμενες γενετικές αλλαγές.
Αυτές συνήθως είναι μεταβολές στην αλληλουχία βάσεων του γενετικού υλικού, που προκαλούνται από λάθη στη διαδικασία αντιγραφής κατά τη διάρκεια της κυτταρικής διαίρεσης και οφείλονται σε διάφορους εξωγενείς παράγοντες, όπως η έκθεση του γενετικού υλικού σε υπεριώδη ακτινοβολία, ραδιενέργεια, διάφορα χημικά ή και ιούς.
Το αποτέλεσμα δεν είναι πάντα αρνητικό, πολύ συχνά μάλιστα ίσως δεν έχει καμία επιρροή στο φαινότυπο και στις λειτουργίες του οργανισμού.
Επειδή, όμως, τίποτα δεν είναι τυχαίο στο γονιδίωμα των οργανισμών, μία τυχαία μεταβολή στην αλληλουχία των βάσεων (ακόμα και η πιο ασήμαντη, όπως η έλλειψη μίας εκ των εκατομμυρίων βάσεων ή η προσθήκη μίας) το πιθανότερο είναι να σημαίνει ότι πλέον κάτι θα διαβάζεται διαφορετικά, ίσως και εντελώς διαφορετικά.
Σε μεταλλάξεις, για παράδειγμα, θεωρείται ότι οφείλεται το σύνδρομο Down, σε μεταλλάξεις οφείλονται συνήθως οι τερατογενέσεις σε περιοχές όπου υπεισέρχονται εξωτερικοί παράγοντες όπως αυτοί που αναφέραμε παραπάνω, ενώ μερικές μεταλλάξεις δεν είναι καν συμβατές με τη ζωή.
Καθίσταται προφανές ότι η Γενετική Μηχανική και οι επεμβάσεις της, οι γενετικές τροποποιήσεις, δεν έχουν σχέση με τις μεταλλάξεις.
Τα προϊόντα που προκύπτουν από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς καλό είναι να αποκαλούνται διαγονιδιακά ή γενετικά τροποποιημένα προϊόντα.
Και έτσι θα αποκαλούνται στο εξής σε αυτό το κείμενο.

Γιατί τα φοβόμαστε τόσο πολύ; ( Ο μύθος )

Ακριβώς γιατί τα λέμε "μεταλλαγμένα".
Τα φοβόμαστε τα μεταλλαγμένα.
Μας έρχονται στο μυαλό τερατογενέσεις, η Χιροσίμα, το Τσέρνομπιλ, ραδιενέργεια, καρκίνος κλπ..
Ο κόσμος ακούει "μεταλλαγμένα" και έχει την αίσθηση ότι θα φάει κάτι χαλασμένο ή καρκινογόνο ή ραδιενεργό.
Κάτι τέτοιο, φυσικά, δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.
Καλό είναι να ξέρουμε τι να φοβόμαστε και γιατί.

Δηλαδή δεν υπάρχουν κίνδυνοι; ( Οι αλήθειες )

Κάθε άλλο.
Οι κίνδυνοι είναι πάρα πολλοί.
Ας περιοριστούμε εδώ στους άμεσους κινδύνους για τη φύση και για τον άνθρωπο.
α) Η Γενετική βρίσκεται ακόμα στα πρώτα βήματά της και είναι σημαντικό να μην το ξεχνάμε. Το ότι αποκωδικοποιήσαμε το DNA δε σημαίνει ότι έχουμε κατανοήσει πλήρως όλους τους σχετικούς μηχανισμούς. Μέσα από τα πειράματα μπορεί να προκύψει κάτι το επικίνδυνο χωρίς να το έχουμε προβλέψει. Η επέμβαση στο DNA ενός οργανισμού με στόχο ένα επιθυμητό αποτέλεσμα ίσως δεν μπορεί να αποκλείσει και κάποιο άλλο παράπλευρο αποτέλεσμα.
β) Ομοίως, ένα γενετικά τροποποιημένο προϊόν μπορεί να έχει παράπλευρες επιπτώσεις και στην υγεία του ανθρώπου και άλλων οργανισμών, όπως τοξικές επιδράσεις, αλλεργικές αντιδράσεις, ακόμα και τη μεταφορά των γονιδίων.
γ) Τα παραπάνω είναι ακόμα πιο επικίνδυνα, αν αναλογιστεί κανείς ότι από τη στιγμή που ένας γενετικά τροποποιημένος οργανισμός αφεθεί ελεύθερος στη φύση, δεν υπάρχει επιστροφή. Η διαδικασία είναι μη αναστρέψιμη. Για παράδειγμα, η γύρη ενός φυτού μεταφέρεται με τον αέρα, με το νερό ή με τα έντομα και μπορεί να επιμολύνει εκτάσεις από φυσιολογικές καλλιέργειες. Αυτό δε σημαίνει πως ολόκληρες οι εκτάσεις στη συνέχεια θα αποτελούνται από φυτά με την τροποποιημένη ιδιότητα, αλλά σίγουρα θα προκύψουν πολλά διαγονιδιακά φυτά και άλλωστε όλα τα φυτά που θα επιμολυνθούν θα μεταφέρουν την ιδιότητα στο γενετικό υλικό τους και, αν δεν εκφραστεί στα ίδια, θα εκφραστεί ίσως στις επόμενες γενιές. Κάθε ένα από αυτά τα φυτά είναι ικανό να μολύνει άλλες τόσες εκτάσεις και ούτω καθεξής.
δ) Μπορεί να επηρεαστούν οι τροφικές αλυσίδες. Για παράδειγμα, το καλαμπόκι-εντομοκτόνο θα σκοτώνει δεκάδες έντομα και πουλιά, θα επιδρά σε άλλους οργανισμούς που δεν αποτελούν στόχους (αν όχι και στον ίδιο τον άνθρωπο), θα προκαλέσει ίσως την επικράτηση υπερανθεκτικών ζιζανίων ή και εντόμων με ανοσία σε δηλητηριώδεις ουσίες, η οποία ίσως προκαλέσει και την εξαφάνιση των μη-τροποποιημένων οργανισμών γιατί δε θα μπορούν να ανταγωνιστούν, κλπ.. Πέρα από το ότι οι ίδιοι οι διαγονιδιακοί οργανισμοί μπορεί να είναι ασταθείς στο καινούριο τους περιβάλλον.

Τι τα θέλουμε τότε; ( Xρησιμότητα )

Τα διαγονιδιακά προϊόντα έχουν πάρα πολλά να μας προσφέρουν, αρκεί βέβαια να έχουν προηγηθεί τα απαραίτητα πειράματα και οι έλεγχοι ώστε να είμαστε βέβαιοι ότι είναι απολύτως ασφαλή για τον άνθρωπο και τη φύση.
Οι συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες των σύγχρονων κοινωνιών αναζητούν λύση και οι υποσχέσεις της Γενετικής Μηχανικής δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητες.
Κάθε αγρότης θα ήθελε πιο ανθεκτικά φυτά και κάθε καταναλωτής θα ήθελε πιο γευστικούς καρπούς, ενώ η μείωση της χρήσης αγροχημικών φαρμάκων είναι κάτι που θα επιθυμούσαν και οι δύο.
Αλλά πολύ περισσότερο, θα μπορούσαν να καλυφθούν οι ανάγκες εκατομμυρίων ανθρώπων σ’ αυτόν τον κόσμο που έχουν ανάγκη από φαγητό, αν τα φυτά αναπτύσσονταν ταχύτερα και ήταν παραγωγικότερα.
Ομοίως, θα μπορούσε να διευκολυνθεί η παραγωγή χιλιάδων ειδών φαρμάκων, καθιστώντας τα πιο προσβάσιμα για εκατομμύρια ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη, ή και να ανακαλυφθούν καινούρια, θεραπεύοντας άλλους τόσους.
Τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα έχουν τις βάσεις για να γίνουν το μέλλον της οικονομίας μιας παγκοσμιοποιημένης κοινωνίας.

Και τα όρια πού είναι; ( Βιο-ηθική )

Ας αφήσουμε στην άκρη τους άμεσους κινδύνους που εκθέσαμε παραπάνω και ας επικεντρωθούμε τώρα στο δυσκολότερο ζήτημα: αν επιτρέπεται να παίζουμε με τη ζωή.
Ας θεωρήσουμε, μάλιστα, ότι δεν τίθεται θέμα γενετικής τροποποίησης των ανθρώπων για κανένα λόγο, γιατί τότε το θέμα γίνεται πολύ πιο δύσκολο και άλλωστε τότε πλέον δεν έχουμε να κάνουμε με προϊόντα.
Οι υπέρμαχοι της Γενετικής Μηχανικής διατείνονται ότι ο άνθρωπος ανέκαθεν έπαιζε με τη φύση προκειμένου να μπορέσει να την εκμεταλλευτεί όσο το δυνατόν καλύτερα. Από τις διασταυρώσεις των τριαντάφυλλων ή των μανταρινιών ή των σκυλιών μέχρι το μπόλιασμα των δέντρων, που σε πολλά μοιάζει με τη διαδικασία της γενετικής τροποποίησης, μόνο που γίνεται in vivo.
Ή μήπως δεν παίζουμε με τη ζωή και τη φύση όταν αποφασίζουμε να γκρεμίσουμε δέντρα για να χτίσουμε ένα σπίτι ή όταν κυνηγάμε και σκοτώνουμε πουλιά ή όταν κλείνουμε ζώα σε ζωολογικούς κήπους ή όταν πρέπει να επιλέξουμε αν θα στειρώσουμε τη σκύλα μας, αν θα την αφήσουμε να κάνει σκυλάκια ή αν θα κάνουμε ευθανασία στα σκυλάκια…;
Ο άνθρωπος παντού δεν επεμβαίνει στη ζωή και στη φύση;
Γιατί μας πειράζει τόσο πολύ εδώ;
Γιατί κάπου πρέπει να μπουν κάποια όρια, θα απαντήσουν οι πολέμιοί της. Γιατί δεν πρέπει να φτάσουμε μια μέρα παίζοντας να δημιουργήσουμε πατάτες σε μέγεθος καρπουζιού που να φυτρώνουν σε ταχύτητες φακής, ούτε μοσχάρια σε μέγεθος ελέφαντα που να γεννάνε σαν κουνέλια, ούτε αγελάδες που αντί για γάλα να παράγουν πενικιλίνη.
Αλλά ποιος είναι αυτός που θα βάλει τα όρια και ποιος θα αποφασίσει τι πρέπει και τι δεν πρέπει; Εμείς, που ασχολούμαστε με το θέμα θεωρητικά;
Μήπως όλη αυτή η ηθικολογία οφείλει την ανάπτυξή της στην ποιότητα της κοινωνίας μας, που έχει φροντίσει για την κάλυψη των βασικών μας αναγκών και την επίλυση των πρωτευόντων προβλημάτων μας;
Σε κάποιες άλλες γωνιές της γης, αυτές που υποτίθεται πως αφορά περισσότερο το θέμα, οι άνθρωποι σίγουρα δε θα είχαν τέτοιες αναστολές αν είχαν την επιλογή, αλλά μάλλον θα επέλεγαν να εξασφαλίσουν στον εαυτό τους το κρέας που θα τους έσωζε τη ζωή παρά να εξασφαλίσουν στη φύση την αρμονία με βάση αυτό που θεωρητικά ορίζεται ως "φυσιολογικό". Και θα το απολάμβαναν χωρίς να ανησυχήσουν αν το μοσχάρι είχε μέγεθος κανονικό ή μεγαλύτερο.
Αλλά και πάλι, μπορούμε να τα ισοπεδώσουμε όλα στο όνομα της ανάγκης;
Τη στιγμή, μάλιστα, που υπάρχουν τεράστια οικονομικά συμφέροντα, θα είναι σωστό να δούμε μια μέρα, με πρόσχημα τις απαιτήσεις του σύγχρονου κόσμου για καύσιμα, σκύλους που να κατουράνε πετρέλαιο ή καγκουρώ που να εκπνέουν γκάζι;
Κατά τη γνώμη μου, η απάντηση δεν είναι άσπρο ή μαύρο. Χρειάζεται πολλή συζήτηση για να βρούμε μια ισορροπία και να βάλουμε στο σωστό ύψος τη γραμμή των ορίων.

Σήμερα τι ισχύει; ( Ισχύουσα νομοθεσία )

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, σε αντίθεση με τις Η.Π.Α., είναι πάρα πολύ αυστηρή στο θέμα των μεταλλαγμένων τροφίμων.
Από το 2003, ο κανονισμός 1830/2003 που τροποποιεί την οδηγία 2001/18/EC, ορίζει ότι επιβάλλεται επισήμανση σε προϊόντα που περιέχουν εγκεκριμένο γενετικά τροποποιημένο οργανισμό σε ποσοστό μεγαλύτερο του 0,9% και αντίστοιχη επισήμανση σε προϊόντα που περιέχουν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 0,5% γενετικά τροποποιημένο οργανισμό που δεν έχει εγκριθεί ακόμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά έχει λάβει μια ευνοϊκή αξιολόγηση κινδύνου από μια κοινοτική επιστημονική επιτροπή, ενώ σε περίπτωση που τα ποσοστά είναι μεγαλύτερα τα προϊόντα θα απαγορεύονται.
Υπάρχει, όμως, ένα κενό στην ευρωπαϊκή νομοθεσία: Δεν είναι υποχρεωτική καμία σήμανση στα ζωικά προϊόντα όταν προέρχονται από ζώα που τρέφονται με μεταλλαγμένους οργανισμούς.
Εδώ ας υπογραμμιστεί ότι στη χώρα μας εισάγονται κάθε χρόνο πάνω από 250.000 τόνοι μεταλλαγμένης σόγιας για χρήση στις ζωοτροφές και δεν έχουμε τη δυνατότητα να γνωρίζουμε σε ποια ζώα καταλήγουν αυτές και σε ποια όχι.
Επιστημονικά πειράματα, πάντως, λαμβάνουν χώρα τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική και μάλιστα αυτού του είδους τα προγράμματα είναι γενικώς από τα υψηλά επιδοτούμενα.



ΥΓ: Νομίζω είναι ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα για συζήτηση, γι’ αυτό προσπάθησα το κείμενο να είναι όσο το δυνατόν πιο πλήρες.
Αν, όμως, θεωρεί κανείς ότι πρέπει να διορθωθεί ή να προστεθεί κάτι στο κείμενο, ας το προτείνει.

37 Comments:

Blogger mirtw_ said...

Αγαπητε Jason ειχα ηδη αγχωθει με οσα ακουγα στις περιβοητες εκπομπες του Ευαγγελατου..τωρα ηρθε να με αποτελειωσει και το αρθρο αυτο..τελικα δεν το γλυτωνουυμε να βγαλουμε ουρα και λεπια,ε?

Sunday, March 11, 2007 11:41:00 pm  
Blogger Jason said...

Χμ ακριβώς ο αντίθετος ήταν ο στόχος του κειμένου, να καταλάβουμε ότι με τα μεταλλαγμένα δε βγάζουμε ουρά και λέπια, αρκεί μόνο η επιστημονική κοινότητα και η πολιτεία να είναι πολύ πολύ προσεκτικές στα βήματα που κάνουν...

Monday, March 12, 2007 12:16:00 am  
Blogger mirtw_ said...

Jason εχω την εντυπωση πως η πολιτεια δεν ενδιαφερεται και τοσο...Προσφατα διαβασα ενα ολοκληρο κατεβατο με μεταλλαγμενα προιοντα που οι περισσοτεροι καταναλωνουμε σχεδον καθημερινα

Monday, March 12, 2007 12:44:00 am  
Blogger Jason said...

Κι εγώ διαβάζω διάφορα, Μυρτώ, αλλά δεν τα πιστεύω όλα, ξέρω πως η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει αυστηρούς ελέγχους γενικώς, άσε που οι περισσότερες μεγάλες εταιρίες δε θέλουν να έχουν οποιαδήποτε ανάμειξη τώρα που ο κόσμος ακόμα φοβάται για να μη στιγματιστεί το όνομά τους.

Monday, March 12, 2007 12:59:00 am  
Blogger just me said...

Ιάσονα, το θέμα είναι τεράστιο και καλό είναι να μην παίρνει κανείς θέση με ευκολία, αν δεν είναι επαρκώς ενήμερος. Και εδώ ακριβώς είναι το επίμαχο σημείο: το βάθος και η φερεγγυότητα της ενημέρωσης.

Γι΄αυτό το μόνο που μπορώ είναι ότι ευθύνη έχει ο καθένας μας να ψάχνει και να επαληθεύει τις πηγές που μπορούν να του την προσφέρουν· αλλά ευθύνη έχουν και οι ίδιες "οι πηγές", δηλαδή οι εξ ορισμού αρμόδιοι να προσφέρουν επιστημονική (δηλαδή αντικειμενική και ολόπλευρη) πληροφόρηση με κατανοητό, αλλά όχι λαϊκίστικο τρόπο, εξαντλώντας όλους τους διαύλους επικοινωνίας και όχι ακκιζόμενοι στα τηλεοπτικά παράθυρα του ενός λεπτού και του κατακερματισμένου (ή καλύτερα βιασμένου) λόγου, ή διυλίζοντάς τες σε ιδεολογικά (για να μην πω κομματικά κόσκινα) _καθώς τέτοιου είδους γνώσεις δεν είναι του καθενός να τις έχει και να τις αξιολογεί.

Μπράβο σου για την προσπάθεια που έκανες από πλευράς σου.

Monday, March 12, 2007 3:20:00 pm  
Blogger Φανή said...

με τον cortlinux παντως εχουμε μια ωραια ιδεα για το τι να κανουμε ολα αυτα τα μεταλλαγμενα (και τα ληγμενα δεν μας χαλανε)!! μπορουν να τα χρησιμοποιουν τα ΜΑΤ στις πορειες οταν παθουμε ανοσια στα δακρυγονα..
οκ, περα απο την πλακα, το θεμα οπως ειπατε ολοι ειναι παρα πολυ σοβαρο!
οσο και να προσεχουμε παντου υπαρχουν κινδυνοι. Ας ελπισουμε πως γινεται αυτο που λες Jason ("ξέρω πως η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει αυστηρούς ελέγχους γενικώς, άσε που οι περισσότερες μεγάλες εταιρίες δε θέλουν να έχουν οποιαδήποτε ανάμειξη τώρα που ο κόσμος ακόμα φοβάται για να μη στιγματιστεί το όνομά τους.")

Monday, March 12, 2007 4:01:00 pm  
Blogger tolitsa said...

Η ιστορια του πλανητη μας παντως δειχνει, οτι τελικα επιβιωνουν τα ειδη εκεινα που προσαρμοζονται καλυτερα στις οποιες περιβαλλοντικες και εξελικτικες αλλαγες.
Αυτο ευχομαι για ολους εμας!!

Monday, March 12, 2007 7:37:00 pm  
Blogger Jason said...

Just me, εμένα απλώς με ενδιέφερε, έχοντας διαβάσει Βιολογία, να εξηγήσω τι είναι αυτά τα μεταλλαγμένα που ο κόσμος τόσο πολύ φοβάται και τι δεν είναι, για να μη λέμε άλλα αντ' άλλων.
Από 'κει και πέρα, είναι ευθύνη του καθενός να ψάξει ό,τι καταλαβαίνει πως πρέπει να ψάξει.

Monday, March 12, 2007 8:35:00 pm  
Blogger ralou said...

Εντάξυ jason.
Το κείμενο σου είναι πολύ κατατοπιστικό.
Καιρός είναι να πάψουν οι υστερίες και να δούμε τα πράγματα όσο πιο επιστημονικά μας επιτρέπουν οι γνωσεις μας.
Νομίζω ότι το να βλέπω εναν ηλικιωμένο ή μια ανήσυχη μητέρα να πανικοβάλεται από τις κορώνες που διαβάζουμε και ακούμε στα Μέσα είναι τουλάχιστον θλιβερό.
Βέβαια δεν μπορεί ο καθένας μας να έχει πρόσβαση στις ουσιαστικές πληροφοριες για το θέμα, πολύ περισσότερο να αποκτήσει σαφή γνώμη για αυτό.
Και δεν θεωρώ ότι θα λυθεί το πρόβλημα με ενημέρωση από τους κρατικούς φορείς.

Οπότε τι;
Τι κάνουμε εμείς οι αδαείς;

Monday, March 12, 2007 9:19:00 pm  
Blogger Jason said...

Δεν μπορείς να κάνεις τίποτα.
Μπορείς να ψάξεις να βρεις την αλήθεια, όσο σου επιτρέπουν τα μέσα που έχεις.
Ύστερα, είναι δικό σου θέμα να αποφασίσεις τι μέτρα θα πάρεις για την υγεία σου και τι όχι.

Monday, March 12, 2007 9:38:00 pm  
Blogger Debby said...

Επειδή έχω ζήσει από κοντά τις αλλαγές που έχουν γίνει στις καλλιέργειες καταλήγω στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για ένα φαύλο κύκλο...

Δηλαδή: κάποτε καλιεργούσαν ντομάτες πχ και ο σπόρος για την επόμενη χρονιά προερχόταν από εκλεκτά προιόντα των φυτών. Οι ντομάτες ωρίμαζαν στον φυσικό τους χρόνο (αργά), τα φυτά άντεχαν πολύ περισσότερο και καρποφορούσαν απο λίγο αλλά για μεγάλο διάστημα, τα ψεκάσματα με φυτοφάρμακα ήταν πολύ αραιά γιατί δεν σύντρεχε λόγος ιδιαίτερος και οι αρρώστειες των φυτών ήταν σπάνιες και δεν συνδέονταν με ζωντανούς οργανισμούς αλλά με την υγρασία και τον ήλιο.

Απο κάποια στιγμή και μετά μπήκαν τα υβρίδια στην ζωή των αγροτών και λόγω του κέρδους που απέφεραν προτιμήθηκαν από όλους. Και τότε συνέβει αυτό που ήταν σε βάρος όλων και κανείς αγρότης δεν είχε την διαυγεια για να το δει...
Πρώτα από όλα ο σπόρος πληρωνόταν αδρά. Υπήρχαν πολλά είδη σπόρων που έδιναν διαφορετική εμφάνιση στο προιόν κάθε φορα. Τα φυτά που προέρχονταν από αυτούς τους σπόρους καρποφορούσαν πολύ και σε σύντομο χρονικό διάστημα. Και μια μέρα ξαφνικά "άδειαζαν". Με αποτέλεσμα ο αγρότης να πρέπει να καλλιεργεί περισσότερες εκτάσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα αν ήθελε να έχει εισόδημα καθόλη την διάρκεια του καλοκαιριού π.χ. Μεγαλύτερες εκτάσεις, μεγαλύτερη πίεση χρόνου όταν ήταν η εποχή της συγκομιδής, περισσότερος κόπος και απο κάποια στιγμή και μετά λιγότερα χρήματα μιας και λειτουργεί όπως ξέρετε πάντα ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης.

Οι αρρώστειες που προσβάλουν τα νέα αυτά προιόντα πολλαπλασιάστηκαν. Σκουλήκια που δεν εξοντώνονται με τίποτα πια, μυγάκια, παράξενες όψεις, παράξενο εσωτερικό του προιόντος, κατάρευση του φυτού για άγνωστους λόγους και για όλα αυτά απαιτούνται πλέον τακτικότατα ψεκάσματα που λόγω της πίεσης του χρόνου η συγκομιδή γίνεται μια μέρα μετά το ψέκασμα και το προιόν βρίσκετε στο τραπέζι μας πλέον ποτιμένο από το φυτοφάρμακο.

Σε θέμα ποιότητας τώρα τα υβρίδια αυτά έφεραν μια νέα τάξη πραγμάτων στο τραπέζι μας.... Αγευστα προιόντα και ευπαθή.

Ναι... τα υβρίδια έσωσαν πολύ κόσμο από την πείνα. Αλλά σε βάθος χρόνου απλά διαιωνίζουν το πρόβλημα της πέινας και θα προκαλέσουν επίσης αρρώστειες περισσότερο σοβαρές και επίμονες.

Tuesday, March 13, 2007 8:44:00 am  
Blogger STATLER-WALDORF said...

Είναι πολύ ευαίσθητο το θέμα και η ελληνική κοινωνία πολύ συντηρητικοί απέναντι σε τέτοιου ιδού θέματα , σκέψου να αρχίσουν τα ΜΜΕ πόλεμο εναντίον των μεταλλαγμένων τι επιπτώσεις θα έχουν για την κοινωνία μας αυτό

Tuesday, March 13, 2007 10:37:00 am  
Blogger Jason said...

Debby, έχεις δίκιο, το παράδειγμα που αναφέρεις με τα υβρίδια έχεις πολλές αντιστοιχίες.

Όντως οι κίνδυνοι για την υγεία είναι πολλοί, ακόμα και αν εξαλειφθούν μερικοί τρέχοντες, θα προκύψουν καινούριοι, όπως είναι και το φυσιολογικό, αφού η φύση θα πρέπει να βρει την ισορροπία της με κάποιο τρόπο. Τα οικονομικά οφέλη, άλλωστε, θα είναι μεγάλα και κανείς δε θα ενδιαφέρεται να τα θυσιάσει για να εξασφαλίσει την υγεία των καταναλωτών.

Όσο για την πείνα, όμως, επειδή η Γενετική Μηχανική είναι μία ταχύτατα αναπτυσσόμενη επιστήμη, εγώ πιστεύω ότι μπορεί να βρει πολλούς καινούριους δρόμους για τα προϊόντα.
Το μόνο που μένει είναι να υπάρξει μία μέριμνα εκ των άνω ώστε να κινηθεί η αγορά καλύτερα και η επιστήμη τελικά να εξυπηρετήσει και τους παραγωγούς και τους καταναλωτές.

Tuesday, March 13, 2007 11:36:00 am  
Blogger tromponi said...

Το θέμα είναι να ενημερώνεται αρκετά καλά ο κόσμος ώστε να μπορεί να επιλέξει αν θα πάρει ένα γεννετικά τροποποιημένο προϊόν ή θα προτιμήσει ένα φυσικό προϊόν.Ασφαλώς πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν θα αλλάξει το δικό μας γεννετικό υλικό αν φάμε γεννετικά τροποποιημένα τρόφιμα, αυτά είναι υπερβολές που εμφανίζονται συχνά λογω του φόβου για το καινούριο. Όσο για το θέμα της ηθικής όταν ήμουν μικρή, αθώα και αισιόδοξη στα 15 μου έλεγα ότι ο άνθρωπος έχει την ηθική μέσα του και θα βάλει αυτός φραγμούς στον εαυτό του.Δυστυχώς όμως τώρα βλέπω ότι νεφελοβατούσα,παντού υπάρχουν οι παρανοϊκές διάνοιες και οι "ανήθικοι" ηγέτες που είναι έτοιμοι να θέσουν την επιστήμη στην υπηρεσία του προσωπικού τους συμφέροντος.

Tuesday, March 13, 2007 11:59:00 am  
Blogger Jason said...

Ο κάθε άνθρωπος έχει τη δικιά του ηθική μέσα του, αλλά επειδή δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι την ίδια και επειδή κάποιοι έχουν περισσότερη ισχύ σε αυτόν τον κόσμο και άλλοι λιγότερη και επειδή δεν περνάνε τα πάντα από τα χέρια των πάντων, κάθε άλλο μάλιστα, τελικά δεν εξαρτώνται όλα από την ηθική σου, αλλά από την ηθική άλλων, η οποία μπορεί να είναι λίγο... ελλιπής.

Tuesday, March 13, 2007 1:00:00 pm  
Blogger tzo said...

Κατά τη γνώμη μου το πρόβλημα με όλα αυτά είναι ότι η επιστήμη βιάζεται πολύ να φέρει καινούρια δεδομένα και δεν μελετάει καλά τα αποτελέσματα. Πρέπει όμως και εμείς σαν πολίτες να είμαστε λιγουλάκι πιο επιφυλακτικοί με τα νέα επιτεύγματα αλλά σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να τα καταδικάζουμε!

Tuesday, March 13, 2007 1:52:00 pm  
Blogger Jason said...

Κι εμένα αυτή είναι η γνώμη μου.
Όχι μόνο σε αυτό το θέμα, αλλά και σε όλα τα παρεμφερή.
Και αυτό είναι πολύ επικίνδυνο.

Tuesday, March 13, 2007 1:54:00 pm  
Blogger Alexandra said...

αυτό που με τρομάζει είναι η ευκολία που 'βαφτίζουν' τα μεταλλαγμένα κανονικά...

Tuesday, March 13, 2007 2:17:00 pm  
Blogger *...Nantia...* said...

Τα μεταλλαγμένα δεν είναι η λύση για τον υποσιτισμό στην Αφρική.Είναι η λύση για τους πλούσιους που θέλουν να γίνουν ακόμα πιο πλούσιοι.΄Ολα είναι θέμα πολιτικής.Και να μεταλλάξουμε όλα τρόφιμα της γης,άμα αυτοί που έχουνε την δύναμη στα χέρια τους εξακολουθούν να θέλουν να διατηρήσουν τον "τρίτο κόσμο " θα το κάνουν.Μην λέμε ότι θέλουμε...

Η φύση ξέρει τι κάνει,ξέρει τι κάνει καλύτερα και από όλους τους επιστήμονες μαζί.Όλα αποσκοπούν κάπου,υπάρχει μια ισσοροπία.Ποιοί είμαστε εμείς που θα αποφασίσουμε για το χρήμα να αλλάξουμε νόμους και κώδικες της φύσης?Αξίζει για το χρήμα να ρισκάρουμε τη ζωή?

Wednesday, March 14, 2007 11:56:00 am  
Blogger Jason said...

Νάντια, η Γενετική Μηχανική μπορεί να προσφέρει όμως τη δυνατότητα να τραφεί πολύ περισσότερος πληθυσμός, τη στιγμή μάλιστα που οι προβλέψεις για το μέλλον σε αυτό το θέμα είναι πολύ δυσοίωνες. Αν θα αξιοποιηθεί από αυτούς που κρατούν τις τύχες του κόσμου στα χέρια τους ή όχι, είναι ένα άλλο θέμα.
Εγώ απλώς διαφωνώ ότι ο μοναδικός στόχος των γενετικών τροποποιήσεων είναι πιο εύκολο χρήμα και σου ξαναδίνω το παράδειγμα της ινσουλίνης που αυτή τη στιγμή είναι πολύ πιο προσβάσιμη από τους διαβητικούς σε σχέση με κάποτε και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε διάφορες μεθόδους της Γενετικής.

Wednesday, March 14, 2007 2:04:00 pm  
Blogger Alexandra said...

έχεις μια προσκλισούλα στο μπλογκ μου!

Wednesday, March 14, 2007 2:56:00 pm  
Blogger Anarchist said...

Το αν τα γενεικά τροποποιημένα προϊόντα οδηγήσουν σε βελτίωση του επιπέδου ζωής του ανθρώπου τίθεται εν αμφιβόλω. Ένα είναι σίγουρο, θα μάθουμε στο μέλλον. Όμως αυτό που φοβάμαι είναι μήπως διαπιστώσουμε ότι μετατρέψαμε το ανθρώπινο είδος σε ινδικό χοιρίδιο για τις μελέτες μας για όλο αυτό τον καιρό. Εάν το ινδικό χοιρίδιο αντέξει έχει καλώς, αν δεν αντέξει όμως.

Θέλω να ελπίζω πως οι επιστήμονες ξέρουν τι κάνουν.

Wednesday, March 14, 2007 6:38:00 pm  
Blogger Jason said...

Οι επιστήμονες ξέρουν τι κάνουν ή τουλάχιστον τι προσπαθούν να κάνουν.
Μακάρι να πέρναγαν όλα από το χέρι των επιστημόνων, όμως...

Wednesday, March 14, 2007 6:40:00 pm  
Blogger Marina said...

Σε έχω προσκαλέσει να παίξεις ένα παιχνιδάκι με 7 ταινίες του σινεμά. Γράφεις όποιες θέλεις και αντίστοιχα πετάς το μπαλλάκι σε άλλους 7 μπλογκοφίλους.

Wednesday, March 14, 2007 7:45:00 pm  
Blogger Jason said...

Μαρίνα (και Αλεξάνδρα), με προηγούμενο post έχω ήδη πετάξει το μπαλάκι αλλού.
Σας ευχαριστώ.

Wednesday, March 14, 2007 8:04:00 pm  
Blogger CGP said...

Η μοριακή βιολογία αποτελεί σήμερα την αιχμή της έρευνας η καλύτερα την συνισταμένη των επιστημονικών ανακαλύψεων των τελευταίων 300 χρόνων.
Οπως η δυναμίτιδα άνοιξε τούνελ και σκότωσε και σκοτώνει πολύ κόσμο εδώ και 130 χρόνια, έτσι και η γενετική μηχανική αποτελεί την σύγχρονη "δυναμίτιδα".

Στο χέρι μας είναι η διαχείρηση της γνώσης που καθημερινά αποκτούμε.

Sunday, March 18, 2007 6:37:00 pm  
Blogger Danai said...

Αγαπητέ Jason,
πολύ ενδιαφέρον το άρθρο σου.
ωστόσο,τι σε κάνει να πιστεύεις ότι τα "γεννετικά τροποποιημένα" τρόφιμα θα ταίσουν τους εκατομύρια ανθρώπους που λιμοκτονούν?
το θέμα δεν είναι η έλλειψη πόρων-πόροι υπάρχουν.
το αποδεικνύουν οι τόνοι τροφίμων που
πετά η χορτασμένη Δύση κάθε μέρα, όπως και τα εκατομύρια υπέρβαρών της.
το θέμα είναι η κατανομή των πόρων και κάτι μου λέει πως και αυτά τα τρόφιμα θα καταλήξουν στα παραγεμισμένα σούπερ μάρκετ μας...

Monday, April 16, 2007 12:42:00 am  
Blogger Jason said...

Όντως το θέμα είναι η κατανομή των πόρων.
Και όμως, αν μπορούσε να βρεθεί ένας ακίνδυνος τρόπος να μεγιστοποιηθεί η ποσότητα και η ποιότητα της παραγωγής, να αυξηθεί η προσφορά, να υπάρξει ανταγωνισμός ανάμεσα σε αντίστοιχα προϊόντα με κάποιες προσαρμοσμένες ιδιότητες, δε θα μπορούσε ίσως να κινηθεί λίγο καλύτερα η αγορά, να γίνουν πιο προσβάσιμα τελικά κάποια προϊόντα;

Monday, April 16, 2007 5:32:00 pm  
Blogger Danai said...

πιθανόν ο ανταγωνισμός να έριχνε τις τιμές και να έκανε πιο προσβάσιμα τέτοια προϊόντα για τους πολίτες της Δύσης.
δεν ξέρω όμως αν έφερνε κάποιο αποτέλεσμα και σε αυτούς που πραγματικά λινοκτονούν -άνθρωποι 3ου κόσμου-, αν σκεφτούμε ότι δεν τους αντιστοιχεί ούτε ένα δολλάριο την ημέρα..
πάντως οικονομολόγος δεν είμαι*
οπότε δεν είμαι απόλυτη σε αυτό..

Wednesday, April 18, 2007 5:34:00 pm  
Blogger Jason said...

Ούτε εγώ είμαι οικονομολόγος και σαφώς δεν είμαι απόλυτος αφού δεν είμαι καθόλου σίγουρος άλλωστε, γι' αυτό και το διατύπωσα υπό μορφήν ερώτησης.
Ο στόχος μου ήταν να συγκεντρώσω σε ένα κείμενο όλες τις βασικές πληροφορίες γύρω από τα προϊόντα αυτά - από 'κει και πέρα το θέμα που ανοίγεται είναι μεγάλο και πιστεύω ότι για άλλη μια φορά μόνο ο χρόνος μπορεί να δείξει.

Thursday, April 19, 2007 11:17:00 pm  
Blogger Unknown said...

Ευχαριστω παρα πολυ για αυτο το κειμενο,με βοηθησε στην εργασια μου,ειναι αληθεια,ειναι ανησυχητικα ολα αυτα,αλλα δεν σταματαμε εμεις τιποτα απλως γραφοντας κειμενα.Ευχαριστω ξανα για την ενημερωση και ευχαριστω που το εβαλες αυτο εδω για να μπορουν οι ανθρωποι να ξερουν.

Sunday, November 09, 2008 5:36:00 pm  
Blogger Jason said...

Ο σκοπός του ήταν ακριβώς να παρέχει πληροφορίες σε όσους τις χρειάζονται.
Χαίρομαι να βλέπω δεκάδες κλικ καθημερινά, μου αρέσει να το βλέπω 3ο πλέον στη σχετική αναζήτηση στο Google, αλλά αυτό που με αποζημιώνει πιο πολύ για τις ώρες που είχα ξοδέψει να το γράψω είναι ένα τέτοιο σχόλιο.
Σ' ευχαριστώ πολύ που μπήκες στον κόπο να γράψεις έναν καλό λόγο.

Tuesday, November 11, 2008 8:24:00 pm  
Blogger timo said...

Εύγε Jason! Κατατοπιστικότατο και ιδιαίτερα χρήσιμο το κείμενο σου.

Tuesday, November 17, 2009 6:48:00 pm  
Anonymous Anonymous said...

αναφέρεις μήπως τίποτα για τις μεταλλάξεις σε μονοκύτταρους οργανισμούς< ιοί, βακτηρία > ?

Saturday, March 10, 2012 1:12:00 pm  
Blogger Jason said...

Χμ όχι, το κείμενο αυτό ήταν για τα μεταλλαγμένα προϊόντα που φτάνουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ μας.

Saturday, March 10, 2012 4:29:00 pm  
Anonymous Anonymous said...

οκ,ευχαριστώ..!

Sunday, March 11, 2012 6:17:00 pm  
Anonymous Anonymous said...

ευχαριστώ το βρήκα πολύ χρήσιμο

Tuesday, February 12, 2013 5:35:00 pm  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home