Thursday, October 05, 2006

Απεργία, ανεργία και αεργία

Από τη μία ο τσαμπουκάς.
1400 ευρώ στους νεοδιοριζόμενους... Πάμε καλά;;;
Σε μία εποχή που η κυβέρνηση αναγκάζεται να προβεί σε ό,τι πιο απαράδεκτα αντιλαϊκό για να βγάλει λεφτά από το πουθενά και να γλυτώσει έξοδα (αυξήσεις στους φόρους, φορολόγηση του κοπανιστού αέρα και αύξηση του Φ.Π.Α., αναπροσαρμογή του Α.Ε.Π., συγχώνευση ταμείων και "περιποίηση" του ασφαλιστικού, χοντροκομμένες ιδιωτικοποιήσεις, την ώρα που τα δημόσια έργα μπαίνουν στην άκρη) και σε μία εποχή που είναι διεθνώς αποδεκτό ότι η εθνική μας οικονομία πάει κατά διαόλου…
Σε μία εποχή που η ανεργία βαράει κόκκινο και που τα εργασιακά δικαιώματα υποβαθμίζονται επικίνδυνα. Σε μία εποχή που υπάρχει και κόσμος που πεινάει…
Ε είναι πρόκληση να βγαίνει αυτός ο κλάδος και να ζητάει τέτοια τερατώδη αύξηση.
Ο κλάδος των δασκάλων. Που δουλεύουν 4-5 ώρες τις καθημερινές και τα σαββατοκύριακα ξεκουράζονται, που έχουν 4 μήνες το χρόνο διακοπές συν τις άδειες τους, που πάνε πληρωμένες μονοήμερες εκδρομές και εκπαιδευτικές επισκέψεις 6-7 φορές το χρόνο σε μέρες εργάσιμες… και δε συμμαζεύεται…
Μα είναι προσβολή.
Και ακόμα περισσότερο προσβολή είναι ότι θεωρούν ότι τους τα χρωστάνε κιόλας. 1 μήνα ήδη κάνουν απεργία για το δίκαιο (σε προεκλογική περίοδο) αγώνα τους και δεν υποχωρούν αν δεν πάρουν τα λεφτά, με την πίεση να φουντώνει καθώς τα παιδιά χάνουν εκατοντάδες ώρες μαθημάτων. Αυτός δεν είναι ο ορισμός της καταχρηστικής απεργίας…;
Και το επιχείρημα-απάντηση σ’ αυτό είναι πως είναι πολύ προτιμότερη αυτή η κατάσταση από το "να γυρίσουν οι δάσκαλοι ταπεινωμένοι στα σχολεία"… Δηλαδή, για να καταλάβω… Οι δάσκαλοι θα πρέπει πάντα να παίρνουν ό,τι ζητήσουν… για να μη νιώθουν ταπεινωμένοι μετά…; Ωραία αίσθηση της δημοκρατίας έχουν αυτοί…
Το ότι τα παιδιά δεν πάνε πια σχολείο δεν απασχολεί κανέναν…;
Και καλά, πες αυτούς δεν τους απασχολούν τα παιδιά, τους απασχολούν τα 1400 ευρώ.
Είναι και οι άλλοι, από την άλλη πλευρά. Οι ανύπαρκτοι.
Οι οποίοι έχουν το θράσος να αρνούνται αυτές τις (προκλητικές, όπως είπαμε) απαιτήσεις, τη στιγμή που υπάρχουν χιλιάδες αργόμισθοι, χιλιάδες "δικά τους παιδιά" - διορισμένοι πολυθεσίτες, χιλιάδες μιζαδόροι… Ένα ολόκληρο σύστημα διαφθοράς εγκατεστημένο για να τρώει τα λεφτά του κοσμάκη.
Ένα υπουργικό συμβούλιο που αποτελείται αφενός από τραμπούκους και αφετέρου από ανάξιους, με μπροστάρη έναν αλαζόνα Υπουργό Επικρατείας και έναν επιεικώς βλάκα αναπληρωτή κυβερνητικό εκπρόσωπο… που όχι μόνο δεν κάνουν την παραμικρή κίνηση για την εκτόνωση της κρίσης, αλλά θαρρείς κάνουν ό,τι μπορούν για να ρίξουν λάδι στη φωτιά. Εκνευριστικά προκλητικοί και αυτοί.
Και πάνω από αυτούς, υπάρχει υποτίθεται ένας πρωθυπουργός… Το όνομά του δεν το πολυθυμάμαι, μετά τις εκλογές ξεχάστηκε, όπως και η φάτσα του. Πέρα από την ανυπαρξία πολιτικής πρωτοβουλίας για να ξεφύγει από τα αδιέξοδα, πέρα από την ανυπαρξία κάθε επικοινωνιακού σχεδιασμού για να κερδίσει, έστω, κάποιες εντυπώσεις (απορώ αν το επικοινωνιακό του επιτελείο πληρώνεται για την επιτυχημένη δουλειά του… ελπίζω, πάντως, όχι από δημόσιο χρήμα και αυτοί…), αυτός ο άνθρωπος είναι και εξαφανισμένος από προσώπου γης.
Υπάρχει τέλος πάντων κάποιος που να λειτουργεί υπεύθυνα σ’ αυτή τη χώρα…;
Και, τέλος πάντων, τελικά… το ερώτημα παραμένει:
Τα παιδιά δεν πάνε σχολείο. Απασχολεί κανέναν…;

26 Comments:

Blogger Alexandra said...

Ειλικρινά δεν πιστεύω ότι νοιάζεται κανείς... Όπως δεν νοιάζονται τα τελευταία χρόνια...

Και ναι, στην Ελλάδα των 600 ευρώ, ακούγεται προκλητικό και λίγο ανεδαφικό να παίρνει κάποιος 1400 ευρώ και να κάνει και ιδιαίτερα και να 'κάθεται' και τρεις μήνες.

Δε λέω, οι άνθρωποι έχουν δίκιο, αλλά όλοι έχουμε... είναι τα πράγματα δύσκολα για όλους μας. Αν δώσουν σ'αυτούς θα αναγκαστούν να δώσουν σε όλους...

Thursday, October 05, 2006 8:43:00 pm  
Blogger Jason said...

Τα ιδιαίτερα είναι επίσης μεγάλο σκάνδαλο.
Αλλά πες αυτά τα δουλεύουν και τα βγάζουν, εμπορική συμφωνία είναι το κάθε ιδιαίτερο με τον κάθε γονιό.
Τα λεφτά που διεκδικούν ως κλάδος από το δημόσιο είναι προκλητικά.

Και φυσικά δε γίνεται να παίρνει 50% αύξηση όποιος τη ζητάει.

Thursday, October 05, 2006 8:46:00 pm  
Blogger Stavros Katsaris said...

Δεν έχω να προσθέσω τίποτα!
Το προσυπογράφω όπως είναι!

Thursday, October 05, 2006 9:08:00 pm  
Blogger Кроткая said...

μμμ, ναι. Ομως, το είπα και αλλού. Θεωρώ πως οι μισθοί στην Ελλάδα είναι έτσι κι αλλιώς εξευτελιστικοί για όλους τους εργαζόμενους και κυρίως με την ακρίβεια που υπάρχει πλέον. Επαθα σοκ όταν διαπίστωσα με τα ίδια μου τα μάτια πως οι τιμές στα σουπερ μάρκετ στην Ελλάδα είναι σε προϊόντα πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα και καθαριστικά είδη, ίδιες με εκείνες της Ελβετίας. Μόνο που στην Ελβετία 1400 ευρώ είναι το επίδομα ανεργίας. Μάλιστα. Ο βασικός μισθός είναι 1800 ευρώ.
Για να μη μιλήσουμε για τους ανθρώπους που δουλεύουν ανασφάλιστοι -αυτό είναι ενα άλλο μεγάλο θεμα.

Δε λεώ βεβαια πως μπορεί οι μισθοί στην Ελλάδα να γίνουν ελβετικοί -δεν πετάω στα σύννεφα. Λέω να βελτιωθούν οι μισθοί κι οι συνθήκες εργασίας. Λέω πχ, τι τα θέλαμε τόσα λεφτά για Ολυμπιακούς και εκστρατεία στήριξης της Γιουροβίζιον (έλεος!)-όταν μάλιστα η οικονομία μας έχει τα χάλια της- αντί πχ να τα δώσουμε στην παιδεία και στην υγεια; Για να κάνουμε φιέστες, ξέραμε να χρεωθούμε για τις 3 επόμενες γενιές.

Επίσης, θα ήθελα να σημειώσω πως, ναι, υπάρχουν πολλοί εκπαιδευτικοί που δεν κάνουν δωστά τη δουλειά τους και αυτό θα έπρεπε να διορθωθεί. όμως, ειμαι σε θέση να γνωρίζω επιδή έχω κάνει αυτη τη δουλεια, πως σε περίπτωση που κάποιος κάνει καλά τη δουλειά του, μια ωρα μαθηματος ισούται με 3 ωρες εργασίας, συνυπολογίζοντας την προετοιμασία της παράδοσης και την διόρθωση των γραπτων και των ασκήσεων. Τόσο μου έπαιρνε εμένα τουλάχιστον. Άρα, όχι, ο εκπαιδευτικός δνε δουλεύει 4-5 ώρες την ημέρα, αλλά τουλάχιστον τις διπλές -όσες και όλοι οι εργαζόμενοι.
Επίσης, οι σχολικές εκδρομές καθόλου διασκέδαση δεν είναι για τους εκπαιδευτικούς. διότι εκεί δεν διασκεδάζουν, αλλά φέρουν την ευθύνη για ένα σωρό ξένα παιδιά που αν τους συμβεί κάτι, ο εκπαιδευτικός που τα συνοδεύει φέρει την ευθυνη. Κανενας εκπαιδευτικός δνε θέλει να συνοδεύει τάξη σε εκδρομή. Βραχνάς είναι όχι, καλοπέραση.

Τέλος, όταν ζητούν 1400 ευρώ, ξέρουν πως δεν θα πάρουν ούτε 1100. Στην Ελλάδα αλλά και παντού, όπου οι εργαζόμενοι απεργούν, ζητούν 10 για να πάρουν 4 -στην καλύτερη. Αν ζητήσουν τα 4 που είναι ο στόχος τους θα πάρουν 1. Δυστυχώς, αλλά έτσι είναι.

όσο για τα παιδιά που χάνουν το μάθημα, ναι, αυτό είναι πολύ άσχημο. Αλλά με ποιον άλλο τρόπο μπορεί ο κάθε εργαζόμενος να διεκδικήσει αυτό που του αξίζει;

Thursday, October 05, 2006 9:36:00 pm  
Blogger Jason said...

Πρόσφατα αποφασίστηκε επίδομα για τους δασκάλους, αγαπητή krot, και απ' ότι είδα σήμερα στις ειδήσεις, το big deal είναι αν το επίδομα θα δοθεί σε 6 ή σε 4 δόσεις. Εγώ αυτά δεν τα θεωρώ διεκδικήσεις. Και τα 1400 ευρώ, ακόμα και αν είναι ταμπέλα, χτυπάνε άσχημα. Όσο πιο ρεαλιστικούς στόχους θέτεις, άλλωστε, τόσο πιο πιθανό να τους πετύχεις, άσε που όταν βάζεις για κράχτη ένα τέτοιο σημείο, δίνεις ένα πλεονέκτημα παραπάνω στην κυβέρνηση, η οποία έχει να χρησιμοποιεί ως επιχειρήματα αυτά ακριβώς που λέω κι εγώ, δηλαδή ότι αυτά τα πράγματα είναι από προκλητικά ως απαράδεκτα.

Τώρα ότι μακάρι όλοι να έπαιρναν λεφτά, συμφωνώ, αλλά τι να κάνουμε, λεφτά δεν περισσεύουν αυτή τη στιγμή. Από κακούς χειρισμούς και από αρπαχτές, συμφωνούμε απόλυτα. Αλλά πάντως δνε περισσεύουν λεφτά. Και όταν λεφτά δεν υπάρχουν, λεφτά δε γεννιούνται. Στην Ευρώπη, αγαπητή krot, είναι όλα πάρα πολύ ωραία, αλλά δυστυχώς η κοινωνική πρόνοια και τα εργασιακά δικαιώματα στην Ελλάδα δεν έχουν καμία σχέση με την Ευρώπη. Και αν υπάρχει περίπτωση να τη φτάσουν κάποια στιγμή, τότε σίγουρα χρειάζεται να περάσουμε πρώτα σε άλλο επίπεδο πολιτικής ωριμότητας. Και αυτό σίγουρα δεν μπορεί να γίνει με τέτοιου είδους διεκδικήσεις.

Με ποιον άλλο τρόπο; Μα με πολύ πιο λογικά αιτήματα (αιτήματα λέω, όχι απαιτήσεις), με πολύ πιο συνεργάσιμα συνδικαλιστικά όργανα και με πολύ πιο ήπιες κινητοποιήσεις σίγουρα θα μπορούσε ο διάλογος να είναι πιο εποικοδομητικός. Δεν περνάνε όλα με τον τσαμπουκά. Και τέλος πάντων ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα. Το ότι θέλουν να διεκδικήσουν αυτό που (εκείνοι θεωρούν ότι) τους αξίζει, δεν τους δίνει το δικαίωμα να κλείνουν τα σχόλια επ' αόριστον και το κέντρο της Αθήνας και τόσων άλλων πόλεων κάθε Πέμπτη. Το "δεν υποχωρούμε αν δε δικαιωθούμε" δεν είναι συμπεριφορά ανθρώπων που είναι ικανοί να αποτελούν μέλη μιας πολιτισμένης κοινωνίας.
Γιατί στην ΕΛβετία, που λες, δε θυμάμαι ποτέ να υπήρξαν τέτοιου είδους κινητοποιήσεις.

Όσο για τη δουλειά των δασκάλων, εγώ την αμφισβητώ. Χωρίς να αμφιβάλλω καθόλου ότι υπάρχουν πολύ άξιοι άνθρωποι και σε αυτόν τον κλάδο. Αλλά τουλάχιστον εγώ δε θυμάμαι να συνάντησα πεφωτισμένους δασκάλους στο δημοτικό σχολείο. Το αντίθετο θα έλεγα, μάλιστα.
Επίσης, όλοι όσοι ξέρουν που σπουδάζουν στο παιδαγωγικό αυτόν τον καιρό, σίγουρα δεν αντιμετωπίζουν τη μελλοντική τους δουλειά ως λειτούργημα. Βρέθηκαν εκεί είτε επειδή δεν κατάφεραν να περάσουν κάπου αλλού είτε λόγω της ασφάλειας που θα τους παρέχει το δημόσιο σε λίγα χρόνια... Και το δηλώνουν κιόλας. Γι' αυτό έχουν αύξηση οι παιδαγωγικές σχολές τα τελευταία χρόνια, όλες οι αναλύσεις το λένε. Επειδή είναι σίγουρη δουλειά.
Εγώ συνειδητοποιημένους δασκάλους δε νομίζω πως έχω γνωρίσει.
Γι' αυτό και δεν τον συμαπθώ πολύ τον κλάδο.

Και δε θεωρώ δίκαια τα αιτήματά τους, ανεξάρτητα από τον απαράδεκτο τρόπο με τον οποίο διεκδικούνται.

Thursday, October 05, 2006 9:59:00 pm  
Blogger Jason said...

Δηλαδή αναρρωτιέμαι...
Είναι δυνατόν να αναζητά κανείς την αναβάθμιση του επιπέδου του "πολιτικού πολιτισμού" σε μια χώρα, αλλά να το διεκδικεί αυτό με τον τσαμπουκά και το 'έτσι θέλω'; Αυτό είναι "πολιτικός πολιτισμός";

Thursday, October 05, 2006 10:08:00 pm  
Anonymous Anonymous said...

Είναι αλήθεια ότι η πλειονότητα των δασκάλων και των εκπαιδευτικών εργάζεται ελάχιστες ώρες.

Προετοιμασία του μαθήματος είναι για αυτούς άγνωστη φράση. Φοβάμαι μάλιστα πως η νέα γενιά δασκάλων και εκπαιδευτικών θα είναι χειρότερη.
Επιλέγουν αυτές τις σπουδές μόνο και μόνο για μια ζεστή θέση στο δημόσιο, αυτό φαίνεται αν συζητήσεις με φοιτητές παιδαγωγικών τμημάτων.Η δική μου εμπειρία αυτό δείχνει τουλάχιστον.

Σίγουρα υπάρχουν εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται αλλά είναι λίγοι πολύ λίγοι.Όπως λίγοι είναι γενικά αυτοί που στο σύγχρονο Ελλαδέξ εργάζονται.

Thursday, October 05, 2006 10:41:00 pm  
Anonymous Anonymous said...

Συμφωνώ μαζί σου Jason.

Ο κάθε κλάδος κοιτά το συμφέρον του και δυστυχώς όλοι συνδικαλίζονται μόνο για την δική τους τσέπη.

Δεν είδα κανένα συνδικαλιστή να πολεμήσει για τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων και για τους επίσης εξευτελιστικούς μισθούς που παίρνουν.

Ας αφήσουν κανένα μήνα ( και βάλε) κλειστά τα σχολεία (μάλλον έχουν οι γονείς και τσοντάρουν στους πρωτοδιόριστους) και όλο κάτι θα τσακώσουν με αυτόν τον εκβιασμό.

Thursday, October 05, 2006 11:05:00 pm  
Blogger Attalanti said...

Καλημέρα! Σωστά όλ΄ αυτά, αλλά ίσως η νέα φουρνιά δασκάλων να είναι καλύτερη από την προηγούμενη. Η μόρφωση των παιδιών, δυστυχώς και πολύ καιρό τώρα, είναι αποκλειστικό θέμα των γονιών... Απλά αυτό το μήνα φάνηκε πιο πολύ

Friday, October 06, 2006 7:57:00 am  
Blogger Jason said...

Εγώ, πάντως, Ατταλάντη, αμφιβάλλω αν θα είναι.

Friday, October 06, 2006 8:31:00 am  
Blogger ralou said...

Στο θέμα των δασκάλων, συντάσσομαι jason!

[Λίγες μέρες έλειψα και τι έχασα από τα ποστ σου!
Αυτό δε με τις ελληνικές ρίζες σε τόσες ξένες λέξεις με τρέλανε.
Δεν είμαι φιλόλογος για να τα επιβεβαιώσω στο μυαλό μου με την πρώτη ματια αλλά ήδη εχω αρχίσει να τα ψάχνω]

Friday, October 06, 2006 10:28:00 am  
Blogger Jason said...

Αγαπητέ playmobil,
για να λέμε και του στραβόύ το δίκιο οι δάσκαλοι ζητάνε και αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 5% του Α.Ε.Π.. Αλλά βέβαια ο καυγάς καθόλου δε γίνεται γι' αυτό, παρά μόνο για το μισθό των 1400 ευρώ. Και όπως και να ΄χει, ο τρόπος που τα διεκδικούν είναι απαράδεκτος.
Δυστυχώς ναι, πλήττονται τα λαϊκά στρώματα. Το χρήμα δίνει επιλογές και ο πλούσιος θα αξιποιήσει αυτήν την άνεση που έχει για να κάνει τη ζωή του πιο εύκολη. Αυτός που δεν έχει λεφτά έχει πολύ πιο δύσκολη καθημερινότητα και φυσικά όταν κάθε τόσο κάποιο τμήμα του συστήματος αναστέλλει τη λειτορυγία του, είτε με ευθύνη της πολιτείας είτε όχι, αυτός είναι που το βιώνει. Δε λέω ότι οι απεργίες είναι άδικες επειδή δημιουργούν προβλήματα στους φτωχούς. Απλώς ότι όλοι αυτοί που παλεύουν για το δικό τους όφελος δεν αναλογίζονται ποτέ τις κοινωνικές ανισότητες που προκύπτουν τόσο από τις ίδιες τις διεκδικήσεις τους όσο και από τις κινητοποιήσεις τους.

Αγαπημένη Ραλλού με τα 2 -λ, εγώ σε περίμενα στο post για τις μαύρες γάτες...

Friday, October 06, 2006 10:50:00 am  
Blogger ioannisk said...

@jason
Θα διαφωνήσω με τα μελανά χρώματα που περιγράφεις την Ελληνική οικονομία, σίγουρα δεν είναι παράδειγμα για μίμηση ούτε η διαχείριση είναι βέλτιστη (πώς να είναι με Πολύδωρα υπουργό;) αλλά δεν κινδυνεύουμε με χρεοκοπία.

Για τους δάσκαλους συμφωνώ, 1400 ευρώ βασικός μισθός παρά είναι προκλητικός όπως και ο τρόπος που τα διεκδικούν. Έχουν εξουσία και την καταχρώνται.

@Krotkaya
Από ότι ξέρω μένεις Βέλγιο. Μπορείς να μας πεις πόσα παίρνουν εκεί οι δάσκαλοι, πόσες ώρες δουλεύουν την ημέρα, πόσα μαύρα βγάζουν από τα ιδιαίτερα (καλό…), πόσες εβδομάδες το χρόνο χάνουν οι μαθητές από απεργίες, γιατί υπάρχει έλλειμμα στους καθηγητές, και πάνω από όλα το έργο που παράγουν;
Συγνώμη αν ακούγομαι επιθετικός.

@playmobil
Συμφωνώ με αυτά που λες το μόνο που καταφέρνει η συντεχνία (γυρίσαμε στην εποχή των corporations) είναι να προωθεί τους έχοντες στα ιδιωτικά σχολεία, οι άλλοι ατύχησαν.

Friday, October 06, 2006 11:56:00 am  
Blogger Jason said...

Δεν είμαι ειδικός στα θέματα της οικονομίας, αλλά πάντως αναγνωρίζω απεγνωσμένες κινήσεις της κυβέρνησης και έχω την αίσθηση ότι πραγματικά δεν κυλάει πολύ χρήμα.
Και τέλος πάντων σίγουρα δεν είναι εποχή που τα λεφτά περισσεύουν για να τα μοιράζουμε σε όποιον ζητάει 50% αύξηση.

Friday, October 06, 2006 12:01:00 pm  
Blogger srm1033 said...

jason την κουβέντα αυτή την κάναμε και στο δικό μου μπλογκ γιαυτό θα αρκεστώ απλά να προσυπογράψω μέρις κεραίας τα όσα αναφέρεις.

Friday, October 06, 2006 12:53:00 pm  
Anonymous Anonymous said...

Καλησπέρα Jason.
Απείχα γενικότερα από το blogging λόγω της δίμηνης εξεταστικής που ολοκλήρωσα πλέον και βγήκα ζωντανός!!
Κατ αρχήν τα 1400 Ευρώ είναι πολλά. Αλλά είναι η γνωστή νοοτροπία των πολλών με σκοπό τα λίγα. Ζητάνε 31% αύξηση και η κυβέρνηση τους δίνει μόνο ένα προεκλογικά υποσχόμενο επίδομα (2%). Δεν θα πρεπε να είναι κάτι περισσότερο;
Τώρα για τη δουλειά. Ναι υπάρχει η νοοτροπία του δημοσίου αλλά μη ρίχνουμε την ευθύνη για την άρρωστη κατάσταση της χώρας στους εκπαιδευτικούς. Οι περισσότεροι ακόμα και στην ηλικία μας το ίδιο κάνουν. Ξέρεις πόσοι με ανεβοκατεβάζουν μαλάκα που θέλω να μην διοριστώ ως φιλόλογος;
Από εκεί και πέρα υπάρχει δουλειά και στο σπίτι, αλλά και στο σχολείο είναι δύσκολο να έχεις 25-30 παιδιά ετερόκλητα μεταξύ τους που τα μισά τουλάχιστον δεν θα ήθελαν να είναι εκεί, που το καθένα μαθαίνει με διαφορετικό ρυθμό, που κάποιο χρειάζεται να του μιλήσεις γλυκά για να συνετιστεί και άλλο έχει μάθει να ακούει μόνο με σκαμπίλι στο σπίτι(δεν επικροτώ αλλά υπάρχουν και τέτοια παιδιά). Τα ιδιαίτερα και τα λυσάρια είναι η άρρωστη κατάσταση που συντηρεί ο γονιός. (Ναι μου προτάθηκε παιδί Β Δημοτικού. Προφανώς οι γονείς του ήταν ανίκανοι να του μάθουν την προπαίδεια!!!)
Πεφωτισμένοι δάσκαλοι; Βγες από το βιβλίο του δασκάλου και αν έρθει επιθεωρητής(που για να γίνει επιθεωρητής είναι συνήθως συντηρητικός) δικαιολογήσου. Ακόμα και να μπορούσες δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια. Πόσες φορές έμεινες πίσω στην ύλη ακόμα και χωρίς κινητοποιήσεις στο σχολείο; ΟΛΕΣ! Οι διακοπές είναι απαραίτητες για τα παιδιά, και μάλιστα οι μακράς διαρκείας και αυτό είναι αποδεδειγμένο παιδαγωγικά (αφομοίωση προηγούμενης μάθησης, διακοπή ροής μάθησης λόγω μικρής ηλικίας) και επόμενα συμπαρασύρει και τους εκπαιδευτικούς. Αυτά που τους δίνουν όντως τους τα χρωστούσαν (να μην υπόσχεται κανένα κόμμα προεκλογικά αν είναι ανίκανο να τα δώσει).
Όσο για τη μηνιαία απεργία 78 Ευρώ παρακρατούνται καθημερινά από το μισθό με αποτέλεσμα αν δύο καθηγητές κάνουν εκ περιτροπής απεργία ο καθένας να έχει χάσει 780 Ευρώ σε 20 μέρες. Άρα καταρρίπτεται το επιχείρημα των διακοπών αφού υπάρχει οικονομική αιμορραγία.
Αν η απεργία είναι καταχρηστική το δικαίωμα της απεργίας δεν καταστρατηγείται όταν γίνονται κρατήσεις και μάλιστα περισσότερα απ όσα παίρνουν σαν καθαρό μισθό;
Και δεν μιλάω για τις 20 μέρες αλλά για μία και μοναδική μέρα. Στις 20 εννοείται πως πρέπει να γίνει.
Η ταπείνωση δεν οφείλεται στα 1400 Ευρώ. Από τότε που γίνονταν καταλήψεις στα πανεπιστήμια ΟΛΟΙ ξέραμε πως η απεργία είχε προαναγγελθεί για Σεπτέμβρη. Απάντηση της υπ. Παιδείας; Απόλυτη απαξίωση. Γιατί; 'Έλα μωρέ τους μαλάκες, δεν έχουν να φάνε, πόσο θα αντέξουν να χάνουν 80 Ευρώ την ημέρα; Και ο πρωθυπουργός; Προτίμησε να συναντήσει τον Αγιατολαχ της Ελλάδας παρά τους δασκάλους. Πόσο μαλάκας να νιώσεις και πόσο περιφρονημένος;
Τα παιδιά δεν πάν σχολείο. Ναι και έχει πολύ πλάκα στα κανάλια που οι γονείς ουσιαστικά κλαίνε όχι γιατί δεν μαθαίνουν αλλά γιατί δεν έχουν που να τα παρκάρουν τα πρωινά!!!
Και περνάω στην κυβέρνηση. Οι δύο Κώστάκηδες αυτός και ο προηγούμενος έχουν μεγάλες προσδοκίες (Ε.Ε. και Πρ Δημοκρατίας) για να ασχοληθούν με μαλάκες (όλους εμάς). Το μέσο για την πολιτική ανέλιξή τους είμαστε και της ματαιοδοξίας τους. Δεν σου φαίνεται περίεργο πως προσπαθούν να διχάσουν το λαό; Διαίρει και βασίλευε που θα λεγε και ο Μπαλάσκας!!!
Εννοείται φιλικότατα τα σχόλια, παράθεση απόψεων κάνουμε και διάλογο μέσω posts που οι ανίκανοι από επάνω δεν έκαναν και δεν θα κάνουν ποτέ ούτε καν μ αυτόν τον τρόπο...
(Δεν μπορείς να πεις!!Δεν άφησα τίποτα ασχολίαστο!!!)
Τα λέμε (Από εδώ και πέρα συχνότερα...)

Friday, October 06, 2006 1:14:00 pm  
Blogger Jason said...

Αγαπητέ Μίλτο, χαίρομαι για την επάνοδό σου στο χώρο του blogging...

Κοίταξε να δεις, φίλε Μίλτο. Δε λέω ότι η δουλειά του δασκάλου είναι εύκολη δουλειά. Λέω, όμως, ότι αυτό δεν το έχουν συνειδητοποιήσει οι ίδιοι οι δάσκαλοι ακόμα. Όταν οι δάσκαλοι (όχι στο σύνολο τους, αλλά πάντως σίγουρα στην πλειοψηφία τους) έχουν τη νοοτροπία του δημοσίου υπαλλήλου (δε φοβάμαι τίποτα, δεν ελπίζω τίποτα - είμαι δημόσιος υπάλληλος), αλλά με πολύ περισσότερα προνόμια, δεν επιτρέπεται να βγαίνουν και να ζητούν τέτοιες τερατώδεις αυξήσεις.
Όσο για το αν τους τα χρωστούσαν, συμφωνώ ότι οι δεσμεύσεις είναι δεσμεύσεις. Με αυτήν την έννοια αυτά που τους δίνουν τους τα χρωστούσαν. Ανεξάρτητα από το αν τα αξίζουν τελικά ή όχι. Αυτά που διεκδικούν, όμως, δεν τους τα έχει υποσχεθεί κανείς και δεν τους τα χρωστάει και κανείς.
Για το επιχείρημα των διακοπών, που ανέφερες, εγώ δεν το χρησιμοποίησα πουθενά. Δε λέω ότι κάνουν απεργία για να κάνουν διακοπές. Απεργία κάνουν για να διεκδικήσουν αύξηση, δεν το αμφισβητώ.
Τα παιδιά, όμως, αρκετά έκαναν διακοπές 3 μήνες όλο το καλοκαίρι, καιρός κάποια στιγμή να πάνε και σχολείο. Εμένα δε θα με χάλαγε αν ήμουν μαθητής, δε λέω... Αλλά δεν πάει έτσι.
Η απεργία δεν ξέρω αν είναι καταχρηστική με το γράμμα του νόμου και που καταλήγουμε τελικά, ξέρω όμως ότι σίγουρα ο κλάδος κάνει κατάχρηση της εξουσίας που έχει, με σκοπό να συνταχθεί μαζί του και η πίεση της κοινής γνώμης για να ανοίξουν τα σχολεία νωρίτερα. Ο τρόπος με τον οποίο διξάγεται αυτή η απεργία για μένα είναι ωμός εκβιασμός. Κλειστά τα σχολεία επ' αόριστον - μέχρι να πάρουμε ό,τι απαιτούμε.
Έχεις δίκιο, βέβαια, ότι το δικαίωμα της απεργίας καταστρατηγείται με τις παρακρατήσεις.
Στα περί κυβέρνησης συμφωνούμε. Και όλοι συμφωνούν, απ' ότι βλέπω, πράγμα που δε μου κάνει εντύπωση, όπως δε θα μου κάνει εντύπωση όταν πάλι τους ίδιους θα ψηφίσουν στην πρώτη ευκαιρία...

Κάτι τελευταίο. Όταν μίλησα για πεφωτισμένους δασκάλους, προφανώς αστειευόμουν ελαφρώς. Δεν περίμενα να έχω δάσκαλο το Φώτη Κόντογλου. Όμως δεν παίρνω πίσω το ότι η πλειοψηφία των δασκάλων που έχω γνωρίσει δεν αντιλαμβάνεται την ιδιότητα της αυτή ως λειτούργημα, αλλά ως επάγγελμα. "Γειααα, πάω στη δουλειά." - δεν ακούγεται πολύ κάπως για δάσκαλο...;

Friday, October 06, 2006 1:37:00 pm  
Blogger maika said...

Aν προσέξεις πόσες φορές ταξιδεύουν οι υπουργοί,οι υφυπουργοί,οι γραμματείς , ο πρωθυπουργός,ο πρόεδρος και αν σκεφτείς πως στα ταξίδια τους αυτά δεν πάνε ποτέ μόνοι,αλλά τους ακολουθούν πάντα απο 10,20 έως και 80 παρατρεχάμενοι.... και υπολογίσεις τα έξοδα μετακίνησής τους και διαμονής τους και πλάκας τους... τόοοοοοσα χρόνια τώρα... και πως οι βουλευτές έχουν πληρωμένα ένα σωρό έξοδα,βενζίνες,κινητά,σταθερά,γεύματα, κλπ κλπ. νομίζω πως θα πιστέψεις κι εσύ πως είναι πολλά τα λεφτά Άρη.... Μόνο που δεν είναι για τους εργαζόμενους,ούτε για τους συνταξιούχους που μέχρι να πεθάνουν σκέφτονται πότε θα κερδίσουν το ΛΟΤΤΟ...να σωθούν!

Friday, October 06, 2006 2:48:00 pm  
Blogger Jason said...

Καλά, ναι, τα 'παμε αυτά.
Και να 'ταν μόνο αυτά...

Friday, October 06, 2006 2:53:00 pm  
Blogger annamaria said...

Τωρα πανε να πεισουν και τους μαθητες του λυκειου να τους ακολουθησουν στις απεργιακες κινητοποιησεις!!
Αληθινοί παιδαγωγοί δεν υπαρχουν σημερα.

Saturday, October 07, 2006 10:40:00 am  
Blogger Fibi said...

Αυτή η απεργεία όπως είπα και σε σχετικό ποστ μου δεν θα έχει αποτέλεσμα.Κάποιος γνωστός μου άρχισε διαδικασίες για κάποιο ιδιωτικό σχολείο, δεν είναι φρόνυμο όμως να αποκόψει τα παιδιά του απο τους φίλους του, ναι είναι μια λύση δε λέω, αλλά να πληρώνεις 4000 ευρώ για εκπαίδευση δημοτικού ανα τάξη πάει πολύ!
Κάποιος άλλος άρχισε να κάνει ιδιαίτερα σε παιδιά για να βγάλει τα σπασμένα...
Ειλικρινά αν είδα παιδιά δεν ξέρω ποιά θα ήταν η στάση μου, αλλά το σίγουρο είναι οτι δεν θα καθόμουν άπραγη!

Saturday, October 07, 2006 11:49:00 am  
Anonymous Anonymous said...

Συμφωνώ απόλυτα!!

Saturday, October 07, 2006 4:32:00 pm  
Anonymous Anonymous said...

Οι συνδικαλιστές τελικά είναι ανίκανοι να προσαρμοστου στην πραγματικότητα.

Όσο για τα περι μισθών σε άλλες χώρες της Ε.Ε, ε...όταν οι άλλοι έφτιαχναν βαρια βιομηχανία εμείς αλληλοσκοτωνόμασταν σε εμφυλίους (1945-1949).

Παρ'όλα αυτά, παραμένουμε η τελευταία κομμουνιστική χώρα στην Ε.Ε!

Πάλι καλά που ο Καραμανλής τους έστειλε σπίτι τους...

Saturday, November 04, 2006 8:15:00 pm  
Blogger evaki said...

Αν και πολύ πολύ καθυστερημένα...να ρωτήσω κι εγώ κάτι;

Πιστεύει έστω κι ένας από εσάς πως αν αύριο τρελλαινόταν ο Καραμανλής (ή ο όποιος...) και τους έδινε ΟΛΑ μα ΟΛΑ όσα ζητούν...του χρόνου δεν θα ζητούσαν τίποτα;

Οι εκπαιδευτικοί έχουν καταφέρει μόνοι τους να χάσουν όποιο δίκιο, αξιοπρέπεια και αξιοπιστία θα μπορούσαν να έχουν στις διεκδικήσεις τους κι αυτό εδώ και χρόνια. Κι όχι μόνο στην Ελλάδα. Η κατάσταση θυμίζει μαθητόπαιδα που κάνουν κάθε χρόνο καταλήψεις για να χάνουν μάθημα...Γελοιότητες και σκοπιμότητες κι ας τον κόσμο να κουρεύεται.

Θα ήθελα να ζήσω άνετα, καλά...Έτσι όπως βλέπω τα πράγματα σήμερα όμως, ονειρεύομαι έναν αρχηγό κράτους που θα βγει και θα πει "παιδιά, η κατάσταση είναι ΑΥΤΗ. Χάλι μάυρο. Για να φτιάξει, θα πεινάσουμε όλοι (όλοι όμως)για Χ χρόνια, κατά τα οποία θα πρέπει να γίνει αυτό αυτό και αυτό και στο τέλος αυτής της περιόδου θα μπορούμε να ξαναρχίσουμε σωστά". Μιλάμε για τρελό όνειρο τώρα, έτσι; Και μιλάμε δυστυχώς για τρελλό μαύρισμα από τον κοσμάκη σε όποιον το τολμούσε...δυστυχέστερα!

Ξέφυγα λίγο από το θέμα...; Sorry ! :-)

Sunday, November 26, 2006 3:33:00 pm  
Anonymous Anonymous said...

Kαταρχην συμφωνω με την Κrotkaya απολυτα! δεν εχω να προσθεσω κατι άλλο! ειμαι φοιτητρια βιολογιας κ αναρωτιεμαι αν θα δικαιωθω κάποια μερα για τις αμετρητες ωρες διαβασματος κ τα αμετρητα χρηματα που ξοδεψαν οι γονεις μου για να με σπουδασουν........?!!! Κ αναρωτιεμαι ποιος ειναι αυτος ο Jason που μιλαέι τοσο ειρωνικα κ απολυτα για τα λεφτα που διεκδικουν οι εκπαιδευτικοι??? ξερεις φίλε μου τι εχει τραβηξει ο καθενας που εχει πάρει ενα πτυχιο (της προκοπης ε!!!)κ πόσο ανασφαλης κ θυμωμενος νοιωθει οταν βλέπει να μην δικαιωνεται???!! Οποιος δε ξερει δε μιλάει .....κ αν μιλάει μιλάει όπως εσυ!!!Δε θα μπω στη διαδικασια να απαντησω σε τυχον σχολια που θα μου γινουν απο 'καημενους'που εχουν ως 'δουλεια' να σχολιαζουν τη ελληνικη πραγματικοτητα!

Friday, February 01, 2008 6:06:00 pm  
Blogger Jason said...

Μαρία, ο Jason είναι αυτός που λέει τη γνώμη του, όπως λες κι εσύ τη γνώμη σου.
Δεν είναι τίποτα περισσότερο από αυτό, γι' αυτό και υπογράφει ως Jason και όχι με κάποιο τίτλο ή αξίωμα.
Έχει βγει αρκετές φορές στους δρόμους αλλά επίσης πολλές φορές δεν έχει βγει στους δρόμους, αλλά ανεξαρτήτως αυτού θεωρεί ότι σε κάθε περίπτωση δικαιούται να έχει μία άποψη σχετικά με τις εκάστοτε δικεκδικήσεις και να την εκφράζει.
Επίσης ο Jason έχει δουλέψει και ξέρει πώς βγαίνουν τα λεφτά και δεν περιμένει να του τα χαρίσουν.

Και τέλος, ο Jason έχει ανοιχτά τα σχόλιά του για να μπορεί να μπαίνει η κάθε Μαρία και να σχολιάζει ανώνυμα το οτιδήποτε και επίσης απαντάει στο σχόλιό της ακόμα και ένα χρόνο μετά.
Και έχει δημοσιοποιήσει και ονοματεπώνυμο και διατίθεται πάντα και e-mail και MSN. Για όποιον αναρεωτιέται ποιος είναι ο Jason.

Αντίθετα, ποια είναι αυτή η ανώνυμη Μαρία που ρωτάει ποιος είναι ο Jason, πόσο περισσότερα ξέρει, ως φοιτήτρια κι εκείνη, για να θεωρεί πως εκείνη ξέρει και μπορεί να μιλάει, και ότι οι άλλοι δεν ξέρουν και δεν μπορούν να μιλάνε, και να αφήνει κάποιο σχόλιο, διευκρινίζοντας ότι δε θα μπει στη διαδικασία να κάνει τον οποιονδήποτε διάλογο, έτσι εντελώς δημοκρταικά, αυτό δεν το γνωρίζω.

Επί του θέματος, το σχόλιό σου δε μου λέει τίποτα.
Το γεγονός ότι οι γονείς σου πλήρωσαν λεφτά για να σπουδάσεις, δε σημαίνει ότι σου τα χρωστάει κανείς.
Ο Έλληνας γενιέται με αυτήν τη μιζέρια, ότι του χρωστάνε τα πάντα, πήρε ένα πτυχίο και πλέον πρέπει να του στρώσουνε κόκκινα χαλιά, και αν αυτό δε γίνεται, γκρινιάζει αιωνίως.
Βγες κι εσύ στην κοινωνία και δούλεψε λίγο, και μετά ξεκίνα τις απαιτήσεις.

Thursday, February 14, 2008 1:45:00 pm  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home