Sunday, June 08, 2008

Η ομάδα ΒΑΝ

Με το ζόρι να είχε περάσει μία ώρα από το μεγάλο σεισμό που είχαμε σήμερα εδωπέρα, ο κ. Σταυρακάκης έκανε τις πρώτες σχετικές δηλώσεις και ο δημοσιογράφος δεν έχασε την ευκαιρία να του πεταχτεί από αριστερά: "Ο Τέρενς Κουίκ στον Αθήνα 9,84 αποκάλυψε ότι η ομάδα ΒΑΝ είχε προβλέψει το σεισμό!"

Επειδή εκτιμώ ότι τις επόμενες μέρες (όπως και κάθε φορά που "χτυπάει ο Εγκέλαδος", όπως λένε οι δημοσιογράφοι), θα μας ζαλίσουν τον έρωτα με αυτήν την ιστορία, θέλω να πω 2-3 πράγματα μόνο που εμένα μου φαίνονται αυτονόητα και δεν καταλαβαίνω γιατί δεν είναι για όλους.

Η ομάδα ΒΑΝ δεν προβλέπει σεισμούς.

Η ομάδα ΒΑΝ προσπαθεί να εκτιμήσει την πιθανότητα να συμβεί κάποιος σεισμός κάποιας έντασης σε ένα γενικότερο γεωγραφικό χώρο και σε μια γενικότερη χρονική περίοδο.

Αυτό είναι πραγματικά πολύ γλυκό εκ μέρους τους, αλλά δυστυχώς είναι κάτι το αρκετά άχρηστο και πάντως δεν είναι πρόβλεψη.

Αν πρόβλεψη καιρού είναι να λέμε ότι το Σάββατο το βράδυ στο λεκανοπέδιο θα έχουμε ασθενείς βροχοπτώσεις, τότε και πρόβλεψη σεισμού είναι να μπορούμε να πούμε ότι την Κυριακή το μεσημέρι στην Αχαΐα θα έχουμε μεγάλο σεισμό.

Η "πρόβλεψη" ότι μπορεί μέσα στους επόμενους δυο-τρεις μήνες να γίνει ένας σεισμός στη Δυτική Ελλάδα δεν είναι μία πληροφορία αξιοποιήσιμη.

Και δεν καταλαβαίνω γιατί ασχολούμαστε με το αν είχαν "προβλέψει" το σεισμό ή όχι, και δεν καταλαβαίνω πώς μπορεί να βλέπουμε σοβαρούς ανθρώπους να τσακώνονται για το αν είχε σταλεί έγγραφο ή δεν είχε σταλεί έγγραφο ή δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο.

Ακόμα και αν όντως είχαν πέσει μέσα ότι θα γινόταν σεισμός κάποια στιγμή, ούτε θα μπορούσαμε να το αποτρέψουμε, ούτε θα μπορούσε να κοιμάται όλη η Δυτική Ελλάδα στις πλατείες για μήνες, ούτε να σταματήσει να πηγαίνει στο γραφείο, ούτε τίποτα σε γενικές γραμμές.

Η ομάδα ΒΑΝ κινείται σε επιστημονικό επίπεδο. Κάνει κάποιες μετρήσεις.

Γνωρίζοντας εμπειρικά ότι από μερικούς μήνες μέχρι και μερικές μέρες πριν από τους σεισμούς, εκπέμπονται συχνά κάποια ηλεκτρομαγνητικά κύματα περίεργων συχνοτήτων, η ομάδα ΒΑΝ έχει αποφασίσει εδώ και πολλά χρόνια να κάνει μετρήσεις ηλεκτρομαγνητικού πεδίου σε πολλά μέρη της Ελλάδας. Είναι ένα ενδιαφέρον πείραμα, καθώς αν συνδυαστούν οι μετρήσεις αυτές με τους σεισμούς που τελικά συμβαίνουν (ή δε συμβαίνουν), μπορεί με την πάροδο των χρόνων κάποια στιγμή να καταλήξουμε σε κάποια ενδιαφέροντα συμπεράσματα και να μπορούμε να "διαβάζουμε" ίσως τη γλώσσα των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων*. Ή επίσης, μπορεί να καταλήξουν οι επιστήμονες ότι η εκπομπή των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων γίνεται κατά τρόπο τυχαίο και επομένως δεν υπάρχει κάποια λογική με την οποία μπορούμε να χρησιμοποιούμε τις ενδείξεις αυτές που λαμβάνουμε.

Το σίγουρο είναι πως είμαστε ακόμα πολύ μακριά από οποιοδήποτε τέτοιο συμπέρασμα.

Απ’ όσα καταλαβαίνω εγώ, χωρίς να έχω βέβαια πρόσβαση στην ομάδα και στο πείραμα που κάνουν, είμαστε μόνο στη φάση που πιάνουμε κάποια σήματα σε κάποιες περιοχές και όταν αυτά εντείνονται καταλαβαίνουμε πως υπάρχει μια διέγερση στην περιοχή, αλλά δεν ξέρουμε να πούμε τίποτα περισσότερο. Ούτε ξέρουμε να πούμε πότε θα γίνει ο σεισμός, ούτε πού ακριβώς, ούτε τι μέγεθος θα έχει, ούτε τι βάθος θα έχει, ούτε τι διάρκεια θα έχει. Ούτε αν θα είναι ένας ή δύο ή πέντε, ούτε ποιος θα είναι ο κύριος.

Καταλαβαίνω επίσης ότι συχνά "βλέπει" σεισμούς που τελικά ποτέ δε γίνονται, και σίγουρα πολύ περισσότεροι είναι και οι σεισμοί που δε "βλέπει" αλλά παρ’ όλα αυτά γίνονται.

Αυτά όλα δεν τα λέω ειρωνικά, η προσπάθεια που κάνουν οι άνθρωποι δεν είναι καθόλου κακή, από μόνη της.

Το κακό είναι ότι η ομάδα ΒΑΝ προσπαθεί να πλασάρει το προϊόν της σαν τρομερή εφεύρεση, αντί να το παρουσιάσει ως ένα πείραμα μετρήσεων, όπως στην πραγματικότητα είναι. Αυτό βέβαια ενοχλεί ιδιαιτέρως τους πολέμιούς της, οι οποίοι μπαίνουν στη διαδικασία να μας πείσουν λίγο-πολύ ότι η ομάδα είναι άχρηστη και ύστερα μπαίνουν στο παιχνίδι οι δημοσιογράφοι οι οποίοι μυρίζονται ιστορίες για αγρίους και η κατάσταση γίνεται μπουρδέλο.

Ας τους αφήσουμε τους ανθρώπους να κάνουν τη δουλειά τους και να δημιουργήσουν μια ενδιαφέρουσα επιστημονική παρακαταθήκη, ας μας αφήσουν κι αυτοί αντί να μας συγχύζουν κάθε φορά σπέρνοντας τον πανικό χωρίς λόγο με τη βοήθεια των δημοσιογράφων ή, ακόμα χειρότερα, ως μετά Χριστόν προφήτες, και θα είμαστε όλοι πολύ πιο χαρούμενοι πιστεύω.


* Υπάρχει και ένας μύθος (που δεν ξέρω αν αληθεύει ή όχι) ότι κάποτε στην Κίνα, με μια κάποια δόση τύχης όπως και να 'χει, κατάφεραν να ερμηνεύσουν σωστά την παράξενη συμπεριφορά των κατοικίδιων και να εκκενώσουν έγκαιρα μια πόλη ενός εκατομμυρίου κατοίκων πριν από ένα μεγάλο σεισμό.

17 Comments:

Blogger ... said...

Πες τα ρε συ Jason.....

Γιατέ εδω δεν στεκόμαστε στην ουσία αλλά στην συνουσία....

Sunday, June 08, 2008 5:37:00 pm  
Blogger Ουρανιτσα η Οφιουχος said...

Οι Κινεζοι με παρατηρησεις σε φιδια το 1977 εκκενωσαν μια περιοχη 20000000 κατοικων και σωθηκαν απο το σεισμο.Δεν ειναι μυθος ειναι πραγματικοτητα.Αλλα τα ζωα γενικα δεν ειναι μηχαμηματα με σταθερη συμπεριφορα και στον επομενο σεισμο δεν ειχαν παρατηρησει κατι το υποπτο και χαθηκαν χιλιαδες ζωες.Η ομαδα ΒΑΝ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΠΟΥ ΤΡΩΝΕ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟΙ ΚΑΙ ΕΚΕΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.

Sunday, June 08, 2008 7:10:00 pm  
Anonymous Anonymous said...

δεν ξέρω τι κάνει ο Βαρώτσος και το ΒΑΝ(αν πράγματι το ΒΑΝ μπορεί να προβλέπει σεισμούς ή τουλάχιστον να εκτιμά),το σίγουρο είναι ότι τον κυνήγησαν και τώρα τσακώνονται για τα κονδύλια(επιχορηγήσεις)και τις έδρες στα Ελληνικά Παν/μια.Όλοι τους.Προφανώς κάποιοι από αυτούς είναι Δεξιοί κάποιοι ΠΑΣΟΚ και καταλαβαίνετε τι γίνεται.....

ο Παπαζάχος έκανε τον γιο του σεισμολόγο και τον έβαλε και στο Αριστοτέλειο.....

Όσο για το σημερινό σεισμό,γενικά είναι το πιο απόκοσμο,το πιο άγριο πράγμα που αντιμετωπίζει ο άνθρωπος.Μιλάμε για τον παλμό της γης......

Εύχομαι μόνο να μην προβλέψει το ΒΑΝ μεγάλο σεισμό στην Αθήνα γιατί είναι κάτι που προφανώς δεν θα το πουν......

Sunday, June 08, 2008 7:15:00 pm  
Blogger Jason said...

Ήταν πράγματι άγριος σήμερα.

Λεφτά ρε παιδιά τρώνε όλοι και το ξέρουμε.
Το ζήτημα είναι επί του θέματος τι γίνεται τελικά.

@ ουρανίτσα η οφιούχος,

Για το θέμα της Κίνας, χωρίς να θέλω να σε αμφισβητήσω, ο αριθμός των 20 εκ. ανθρώπων που δίνεις που φαίνεται αρκετά μεγάλος...
Και τέλος πάντων, πού τους έβαλαν τους 20 εκ. ανθρώπους; Στην κεντρική πλατεία; :P
( Αυτό που θύμισε το ανέκδοτο που λέει πώς ξεκινάνε και καλά τα κινέζικα ανέκδοτα: "Ήταν 10 εκ. Κινέζοι σε ένα μπαρ και έπιναν ήσυχα-ήσυχα το ποτό τους όταν..." :P )
Τέλος πάντων, θα κάνω μια μίνι έρευνα για το περιστατικό της Κίνας και θα επανέλθω αύριο.

Sunday, June 08, 2008 7:25:00 pm  
Blogger Anarchist said...

Jason

Οφείλω να διαφωνίσω μαζί σου σε ορισμένα σημεία.

Το κακό είναι ότι η ομάδα ΒΑΝ προσπαθεί να πλασάρει το προϊόν της σαν τρομερή εφεύρεση

Η ομάδα ΒΑΝ αποτελούνταν αρχικά από τον Βαρώτσο, τον Αλεξόπουλο και το Νομικό( εξου και το Β.Α.Ν. τα αρχικά των επιθέτων τους). Πλέον η σύνθεσή της έχει αλλάξει κατά πολύ και τα κύρια μέλη της είναι ο Βαρώτσος, ο Σαρλής και ο Σκορδάς.

Από ότι θα έχεις παρατηρήσει στα ΜΜΕ οι προαναφερόμενοι δεν εχουν διεκδικήσει κανένα μερίδιο δημοσιότητας και είναι συνεπώς αρκετά άδικη η φράση σου πως προσπαθούν να πλασάρουν μια νέα εφεύρεση.

Από την άλλη υπάρχουν οι θιασώτες τους κυρίως ο Τσελέντης (Γεωλογικο Πάτρας) και ο Χουλιάρας που έχουν αναλάβει τον ρόλο των υποστηρικτών στα τηλεοπτικά πάνελ.Οι θιασώτες αυτοί δεν ξέρω αν είναι και μέλη της ομάδος ΒΑΝ, αλλά σίγουρα δεν έχουν κάνει καμία δημοσίευση μαζί την ΒΑΝ.

Σημειωτέον ο Βαρώτσος εδώ και χρόνια αρνείται οποιαδήποτε σχέση με τα ΜΜΕ. Δεν κρίνω την στάση του.

Λίγά γενικά λόγια για την πρώτη ομάδα ΒΑΝ:

Ο Βαρώτσος είναι καθηγητής φυσικής στο Παν/μιο Αθηνών στο εργαστήριο Φυσικής Στερεάς Κατάστασης.

Ο Αλεξόπουλος επίσης καθηγητής φυσικής στο Παν/μιο Αθηνών και πλέον σε μεγάλη ηλικία, γεννηθείς το 1909.

Ο Νομικός είναι καθηγητής ηλεκτρονικής στο ΤΕΙ Αθηνών με κύριες σπουδες στην φυσική.

Οι εργασίες της ομάδας ΒΑΝ είναι προσβάσιμες για όσους έχουν πρόσβαση στο www.scopus.com και στο www.sciencedirect.com. Το Παν.Πάτρας όπως λογικά και όλα τα υπόλοιπα πανεπιστήμια μας δίνουν πρόσβαση στα δύο παραπάνω επιστημονικά ψαχτήρια. Επομένως από ένα pc με ip του πανεπιστημίου μπορείς να βρεις όλες τις εργασίες.
Ακόμα όποιος έχει σύνδεση με το φοιτητικό πακέτο δίοδος επίσης έχει προσβαση.

Τέλος ας μου επιτραπεί να προτείνω μια δημοσίευση των Βαρώτσου Σαρλή και Σκορδά :
On the recent advances in the study of seismic electric signals (VAN method)

P.A. Varotsosa, N.V. Sarlis and E.S. Skordas

Physics and Chemistry of the Earth, Parts A/B/C
Volume 31, Issues 4-9, 2006, Pages 189-197

Sunday, June 08, 2008 8:03:00 pm  
Blogger Anarchist said...

Συνεχίζοντας απο το προηγούμενό μου post,

Η εργασία αυτή συνοψίζει τις ερευνητικές δραστηριότητες της ομάδας ΒΑΝ, δλδ αποτελέσματα, πειράματα, μεθόδους.

Sunday, June 08, 2008 8:06:00 pm  
Blogger Jason said...

Συνάδελφε, όταν λέω ότι η ομάδα ΒΑΝ προσπαθεί να μας πείσει ότι έχει κάνει την εφεύρεση του αιώνα, ασφαλώς δεν εννοώ τον Καίσαρα τον Αλεξόπουλο ας πούμε, που σιγά την ανάγκη που έχει ο άνθρωπος να επιβεβαιωθεί,ούτε και εννοώ τον ίδιο το Βαρώτσο, που ούτε τη φάτσα του δεν ξέρουμε, γιατί, όπως λες, έχει επιλέξει να μην προβάλλεται στα ΜΜΕ.
Ομάδα ΒΑΝ όμως δεν είναι πια οι 3 ιδρυτές της, ούτε και οι 3 μόνο φυσικοί που και εσύ αναφέρεις. Αρκετοί άνθρωποι, υποθέτω, δουλεύουν για το πρόγραμμα αυτό.
Αλλά είτε συνεργάζονται είτε όχι, υπάρχουν ορισμένοι, όπως ο Τσελέντης που λες κι εσύ, που για μένα βρίσκονται στο στρατόπεδο ΒΑΝ.
Όταν βγαίνουν κάθε φορά μετά από σεισμό και μας ζαλίζουν τον αδόξαστο ότι τα είχε πει η ομάδα ΒΑΝ και γιατί δεν ακούνε οι αρμόδιοι την ομάδα ΒΑΝ κλπ., ντε και καλά να μας πείσουν πως έχουν προβλέψει ό,τι σεισμό γίνεται και θα μπορούσαν να μας είχαν σώσει, εγώ το εκλαμβάνω ως ηλίθια έμμονη διαφήμιση προϊόντος.
Και αν ήθελε ο Βαρώτσος ή οποιοσδήποτε άλλος, θα μπορούσε απλά να βγει και να διαχωρίσει τη θέση του.
Αυτό που βγαίνει προς τα έξω είναι μία προσπάθεια επιβεβαίωσης της ομάδας κάθε φορά που γίνεται σεισμός και αυτό για μένα είναι αρκετά ειρωνικό.

Όσο για τις εργασίες και τη δημοσίευσης που αναφέρεις, με ενδιαφέρουν, θα τις αναζητήσω και σε ευχαριστώ.

Sunday, June 08, 2008 10:57:00 pm  
Anonymous Anonymous said...

Ο Χουλιάρας είπε στον ant1 που τον είχε ο Ευαγγελάτος ότι συνεργάζεται 25(;) χρόνια με το ΒΑΝ.

(μετά από έρευνα που έκανα στο net ο μεγαλύτερος σεισμός που καταγράφηκε ποτέ ήταν το 1960 στην Χιλη 9,5R....)

Sunday, June 08, 2008 11:49:00 pm  
Blogger Anarchist said...

Απλά θα ήθελα να τονίσω ότι ουσιαστική σημασία έχει το ποιοι κάνουν τις δημοσιεύσεις και όχι ποιοι είναι στα κανάλια.

Και ξαναλέω πως χουλιάρας και τσελέντης δεν εχουν δημοσιεύσεις μαζί με βαρώτσο και λοιπούς.

Monday, June 09, 2008 7:56:00 am  
Blogger Jason said...

Αυτό έχει σημασία για το περιεχόμενο της δουλειάς.

Για την επικοινωνιακή πλευρά του θέματος (που είναι και η λανθασμένη, κατά τη γνώμη μου), παίζουν όλα ρόλο.

Monday, June 09, 2008 8:38:00 am  
Blogger Jason said...

@ ουρανίτσα,

Επανέρχομαι λοιπόν, αλλά χωρίς αποτελέσματα.
Αυτός ο μύθος, που ξέρουν πολλοί, με διαφορετικές εκδοχές, δε φαίνεται να επιβεβαιώνεται από κάπου, ή τουλάχιστον εγώ δεν το βρίσκω. Εσύ γράφεις για παρατηρήσεις σε φίδια, εγώ είχα ακούσει για παρατηρήσεις σε σκυλιά, όπως και να 'χει δεν κατάφερα να βρω πληροφορίες για αυτήν την ιστορία.
Κάπου βρήκα πληροφορίες για επιτυχή εκκένωση πόλης το 1975, αλλά λόγω προσεισμικής δραστηριότητας, όχι λόγω παρατηρήσεων σε ζώα. Αν, βέβαια, μπορεί να θεωρείται επιτυχής μία εκκένωση με 18000 νεκρούς τελικά...
Μάλλον δε θα μάθουμε ποτέ αν τελικά συνέβη αυτό που συζητάμε ή όχι, αλλά όπως και να 'χει, είναι ενδιαφέρουσα ως ιστορία.

Monday, June 09, 2008 9:00:00 am  
Blogger Marina said...

Εμαθα ότι γίνατε φραπέ απο το κούνημα εκεί πέρα..οι γονείς σου θα τα κάνανε απάνω τους για την αφεντιά σου!
Αν η ομάδα ΒΑΝ είχε μαντικές ικανότητες όλοι τους θα είχαν πάρει απο ένα Νόμπελ και μερικές χιλιάδες Ιάπωνες, Τούρκοι, κλπ θα είχαν σωθεί.
Η ανθρώπινη δυστυχία και τα ανέλπιστα γεγονότα γίνονται βορά στα στόματα ανεγκέφαλων δημοσιογραφίσκων εν Ελλάδι..
Πάντως μισή ώρα πρίν το σεισμό οι δύο μου γάτες έβγαλαν κραυγές-ουρλιαχτά και χύμηξαν πρός τη πόρτα. Και επειδή τα έχουμε ξανα-κούσει αυτά πρίν απο σεισμούς, πήρε ο καθενας απο μία γάτα αγκαλιά και βγήκαμε έξω.

Monday, June 09, 2008 10:56:00 am  
Blogger Marina said...

Έπι τη ευκαιρία..μήπως θέλεις να συμμετέχεις σε ένα μπλογκοπαιχνίδι; Για να μη λές ότι σε ξέχασα:-)

Monday, June 09, 2008 11:00:00 am  
Blogger Jason said...

Θα παρατήρησες ότι σου έχω αφήσει το σχετικό σχόλιο στο σχετικό ποστ σου. :)

Monday, June 09, 2008 11:15:00 am  
Blogger tromponi said...

Φταίει που είσαι και πολυτεχνίτης...Για αυτό τα καταλαβαίνεις:p

Tuesday, June 10, 2008 6:22:00 pm  
Blogger kiara said...

Ειλικρινά, πολύ καλή και ενημερωτική δημοσίευση! Οι άσχετοι αναγνώστες σας , σας ευχαριστούν!;)

Wednesday, June 11, 2008 8:17:00 am  
Blogger Yannis Kapnidis said...

Ο καθένας, με κάθε ευκαιρία προσπαθεί να εκθειάσει το έργο του και να δώσει δημοσιότητα στην ομάδα του και κυρίως στον εαυτό του. Το ίδιο γίνεται τώρα και με τους σεισμούς!

Να αρχίσετε να φοβάστε πάντως όταν βγεί καμιά ομάδα με όνομα "Μπαμ!" και ισχυρίζεται ότι προβλέπει πυρκαγιές!

Thursday, June 12, 2008 2:59:00 pm  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home