Tuesday, February 05, 2008

Ανδρών επιφανών... απορία ψάλτου

Αυτό με το λαϊκό προσκύνημα, χαριτωμένο είναι;
Εννοώ αυτό που έχει πεθάνει ο άλλος και, αντί να τον αφήσουνε στην ησυχία του, τον πασπατεύουνε, τον φιλάνε, τον ζουλάνε και του λένε γλυκόλογα.
Είχα την αίσθηση πως ένα από τα ανθρώπινα ήθη, που έκαναν εξαρχής το είδος μας να ξεχωρίσει από τα υπόλοιπα της πανίδας, ένα από αυτά που ήταν τα πιο χαρακτηριστικά σημάδια της δημιουργίας των πρώτων πολιτισμών από τον άνθρωπο, ήταν ότι έθαβαν τους νεκρούς τους. Ακόμα και τους εχθρούς φρόντιζαν μετά το θάνατό τους. Ή τους έκαιγαν, ή τέλος πάντων κάτι τους έκαναν, δεν τους άφηναν μες στη μέση.
Είναι θέμα σεβασμού προς το νεκρό.
Καταρχάς, ο άνθρωπος δε βρίσκεται πια εκεί. Εκεί είναι μόνο λίγη κρύα ύλη, χωρίς ψυχή και χωρίς πνεύμα. Όλοι αυτοί οι λόγοι που μας έκαναν να θέλουμε να τιμήσουμε κάποιον ή να προσκυνήσουμε στη μνήμη του ή να προσευχηθούμε για την ψυχή του, δε βρίσκονται πια εκεί.
Αλλά πέρα απ' αυτό. Έχεις ένα άψυχο σώμα. Ένα σώμα που δεν άντεξε άλλο να κουβαλάει την ψυχή που ζούσε μέσα του και την ξεφορτώθηκε. Για να αναπαυθεί εν ειρήνη.
Πώς να αναπαυθεί εν ειρήνη όταν το αφήνουν 4 μέρες σε λαϊκό προσκύνημα, ώστε να περάσουν κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων να το πασπατεύσουν;
Και τέλος πάντων, τι χαρά παίρνει κάποιος όταν το κάνει αυτό;
Συμμερίζεται κανείς τις σκέψεις μου ή είμαι ο μόνος παράλογος;

14 Comments:

Blogger kiara said...

Έχεις τα δίκια σου!;)

Tuesday, February 05, 2008 9:37:00 pm  
Blogger Debby said...

Οπως καταλαβαίνεις η ιεραρχία είναι κάπως χοντρόπετση!!
Μπροστά στο κέρδος (αναλογίζεσαι τι μάζεψαν σε χρήμα και πόσος ντόρος-διαφήμιση έγινε για πάρτι τους όλες αυτές τις 4 μέρες?), ας πάει στα κομμάτια η ανάπαυση της ψυχής!!
:-)

Tuesday, February 05, 2008 10:23:00 pm  
Blogger Jason said...

Debby, good to see you again. :)
Δεν ξέρω αν κέρδισαν κάτι απ' αυτό, ίσως. Αλλά δεν το λέω μόνο για την εκκλησία. Καμιά φορά βλέπεις και πολιτκούς ή καλλιτέχνες να εκτίθενται σε λαϊκό προσκύνημα. Και λέω, δεν είναι λίγο μακάβριο αλλά και λίγο χαζό όλο αυτό;

Tuesday, February 05, 2008 10:55:00 pm  
Anonymous Anonymous said...

"ανδρών επιφανών πάσα γη τάφος"

η δόξα των επιφανών ανθρώπων κάθε εποχής απλώνεται σ' όλη τη γη· οι επιφανείς άνθρωποι ανυψώνονται σε πανανθρώπινα διαχρονικά σύμβολα αρετής......

Tuesday, February 05, 2008 11:06:00 pm  
Blogger Jason said...

Ναι, ωραίος που θα 'ταν ο κόσμος κάποτε.

Tuesday, February 05, 2008 11:34:00 pm  
Blogger Γεωργία said...

Η αλήθεια είναι ότι μάλλον είναι λίγο "άχαρο" -πώς να το πω;- να "επιστρέφω" με σχόλιο για τέτοιο θέμα αλλά θα το τολμήσω!

Λέω λοιπόν απλά, πως μάλλον η ψυχή είναι που ξεφορτώνεται το σώμα και όχι το αντίστροφο που έγραψες ;)

Κατά τα άλλα, είναι λίγο spooky το θέμα αλλά πιστεύω ότι είναι πολυ΄διαφορετικό να είναι το σώμα ενός "ανθρώπου σου" από το σώμα ενός ξένου. Και στη δεύτερη περίπτωση, όντως δε βρίσκω το κίνητρο να πάω να το...ασπαστώ.

Anyway, ας πούμε κάτι πιο ευχάριστο , πχ "καλως όρισα" χα-χα-χα-χα :P

Φιλιά ΡΕ!!

Wednesday, February 06, 2008 2:10:00 am  
Blogger ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ said...

Πιστεύω πως όλα αυτά καθιερώθηκαν στο πέρασμα των αιώνων και μπρος στην ανθρώπινη αδυναμία να αποχωριστεί αγαπημένα πρόσωπα (μιλάω για στενή συγγένεια μανας-παιδιού ή προς γονείς ή προς το σύντροφο..)
΄Αλλο που δεν ήθελε και το σύστημα με την εκμετάλλευση (κεριά-λουλούδια-γραφεία τελετών και πάει λέγοντας...)

Wednesday, February 06, 2008 10:15:00 am  
Blogger Tritonio said...

den ksero kata poso einai paralogo na thes na timas toys nekroys. prosopika den me endiaferei ti tha ginei sto soma moy ama pethano. to sigoyro einai oti aytoi poy theloyn na ton proskinisoyn ton proskinane giati blepoyn akoma kati esto kai sto nekro soma toy. kati to opoio aksizei na to proskiniseis. kai ayto einai to paralogo. oti ektimane ton xristodoylo akoma kai meta ton thanato toy... poion??? ton xristodoylo! kai gia ayto trelenomai... giati aytos o kosmos bgainei apo to spiti toy gia na proskinisei TON XRISTODOYLO(!!!) kai barietai na bgei na paei na fitepsei kana dentro ekei poy kaikan.

Wednesday, February 06, 2008 10:43:00 am  
Blogger Jason said...

Πωωω τι επιστροφές είχε αυτό το post. :)
Γεια σου ρε Γεωργία!
Επί του θέματος, νομίζω ότι όταν έχεις ένα σώμα που αρρωσταίνει, σιγά-σιγά θέλει να ξεφορτωθεί εκείνο την ψυχή του. Η ψυχή αν μπορούσε μάλλον θα έμενε κι άλλο... Το σώμα έχει αρχίσει να φθείρεται και μάλλον βιάζεται να επιστρέψει στο χώμα και να φθαρεί με την ησυχία του χωρίς να το κουβαλάνε από 'δω κι από 'κει!
Άσχετο, τώρα θυμήθηκα το Weekend at Bernie's...

Τριτόνιο, δε λέω ότι είναι παράλογο να θες να τιμήσεις ένα νεκρό, κάθε άλλο.
Λέω ότι περισσότερο σεβασμό του αποδίδεις προσευχώμενος από το σπίτι σου ή ανάβοντας ένα κεράκι στην εκκλησία ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο, παρά περιμένοντας μαζί με χιλιάδες άλλους σε μία ουρά, για να ακουμπήσεις το άψυχο σώμα του για δύο δευτερόλεπτα.

Wednesday, February 06, 2008 12:50:00 pm  
Blogger cobden said...

Τα στερνά τιμούν τα πρώτα, γι αυτό αν δεν είναι glamorous η κηδεία σου τί να το κάνεις!Στην δικιά μου κηδεία θέλω να παραστούν ο πρόεδρος των Η.Π.Α., ο Πάπας της Ρώμης, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης (που σίγουρα θα ζει ακόμη) και τουλάχιστον πέντε μέρες λαϊκό προσκύνημα (Σε'φαγα Χριστόδουλε :)

Wednesday, February 06, 2008 1:43:00 pm  
Blogger Jason said...

Τα στερνά τιμούν τα πρώτα, και ο μακαριστός μου έγινε αρκετά συμπαθής στο τέλος, λόγω της αξιοπρέπειας που επέδειξε, κι ας μου ήταν αρκετά αντιπαθής στο παρελθόν.
Η κηδεία άλλο θέμα.

Όσο για τη δικιά σου, άμα είναι να είναι όλοι αυτοί, θέλω κι εγώ πρόσκληση ε.

Wednesday, February 06, 2008 2:20:00 pm  
Blogger holidays in the sun said...

kontepsa na xeraso pou ton filagan...mpliaaaaaxxxxx....

Thursday, February 07, 2008 12:20:00 pm  
Blogger Jason said...

Ναι, διάβασα και το post σου.

Thursday, February 07, 2008 12:28:00 pm  
Blogger Φανή said...

η γιαγια μου πηγε και περιμενε 8 ωρες εκει περα για να τον φιλησει. εφυγε το πρωι και γυρισε το απογευμα. ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΜΑΓΕΙΡΕΨΕΙ ΤΙΠΟΤΑ!!

Tuesday, February 12, 2008 1:11:00 pm  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home