Wednesday, November 29, 2006

Τα επαγγέλματα του μέλλοντος

Λοιπόν, κοιτάξτε τι βρήκα.
Είναι μία εργασία που είχαμε κάνει κάποτε μια ομάδα μαθητών ως μέρος μιας παρουσίασης που θα κάναμε στα πλαίσια του προγράμματος του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού, με την καθοδήγηση του καθηγητή μας, του κυρίου Καλαντζάκη (καλή του ώρα, όπου και να ‘ναι – φοβερός τυπάς).
Το γενικότερο θέμα της παρουσίασης ήταν Τα επαγγέλματα του 2010 (κάπου εκεί υπολογίζαμε την είσοδό μας στην αγορά εργασίας) και το συγκεκριμένο κομμάτι της έχει να κάνει με τα 10 πιο περιζήτητα επαγγέλματα του μέλλοντος και τα 10 επαγγέλματα/ιδιότητες που θα εξαφανιστούν… Όχι ως το 2010, προφανώς (η εργασία έγινε το 2000-2001 και είμαστε ήδη στο 2006-2007…) , αλλά πάντως στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον...
Βασίστηκε κυρίως στο διαδίκτυο, σε διάφορα άρθρα, στις μελέτες του Κατσανέβα και πλάστηκε με μεγάλη φαντασία…
Επαγγέλματα του 2010
Ποια θα είναι τα 10 πιο περιζήτητα επαγγέλματα
1. Μηχανικοί ιστών
Με το τεχνητό δέρμα ήδη στην αγορά και τον τεχνητό χόνδρο που δε θα αργήσει να έρθει, σε 25 χρόνια από τώρα οι επιστήμονες προσμένουν ότι θα μπορούν να παράγουν ολόκληρα όργανα στα εργαστήριά τους. Οι ερευνητές έχουν ήδη ξεκινήσει εργασίες να παραχθούν συκώτι, καρδιά και ιστός νεφρών.
2. Προγραμματιστές γονιδίων
Ψηφιακοί χάρτες γονιδιώματος θα επιτρέπουν σε εργαστηριακούς τεχνικούς να δημιουργούν εξατομικευμένες συνταγές, αλλοιώνοντας γονίδια, ξαναγράφοντας γραμμές σε κωδικό υπολογιστή. Αφού σαρωθεί το DNA για ατέλειες, οι γιατροί θα χρησιμοποιούν γονιδιακή θεραπεία και έξυπνα μόρια για την αποφυγή πολλών ασθενειών, όπως κάποιοι καρκίνοι.
3. Αγρότες
Οι αγρότες της νέας εποχής θα καλλιεργούν φυτά και θα τρέφουν ζώα, τα οποία θα έχουν υποστεί μία γενετική αλλαγή για να παράγουν θεραπευτικές πρωτεΐνες. Στις εργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη συμπεριλαμβάνεται και η ντομάτα, η οποία παράγει εμβόλιο, καθώς και το γάλα, με φάρμακα από αγελάδες, πρόβατα και κατσίκια.
4. Ελεγκτές μεταλλαγμένων τροφίμων
Με λίγη γενετική αλλοίωση, ψάρια που αναπτύσσονται γρήγορα και φρούτα που αντέχουν στο κρύο θα βοηθήσουν στο να ταϊστεί ένας πλανήτης με προβλήματα υπερπληθυσμού, αλλά τέτοια υβρίδια μπορούν να εξαλείψουν την τροφική αλυσίδα. Ερευνητές θα ψάχνουν για τα γονίδια ονομαζόμενα τρωικά άλογα και θα εξαφανίζουν μεταλλαγμένα είδη, τα οποία θα έχουν ξεφύγει από τον έλεγχο του ανθρώπου.
5.Εκσκαφείς δεδομένων
Όταν χρειαστεί να βρούμε πληροφορίες, ερευνητές θα είναι σε θέση να αποσπάσουν χρήσιμα στοιχεία από βουνά πληροφοριών, αναγνωρίζοντας μοτίβα συμπεριφοράς για πωλητές και επιδημιολόγους.
6. Επισκευαστές
Δυσκολεύεστε να επαναπρογραμματίσετε το VCR σας, πόσο μάλλον τα καινούριο σας DVD; Φανταστείτε όταν η τρισδιάστατη ολογραφική TV σας δε θα παίρνει μπρος ή όταν η τοστιέρα σας που μιλάει θα λέει μισόλογα. Τηλεχειριζόμενα διαγνωστικά θα φροντίζουν τα περισσότερα ηλεκτρονικά είδη, αλλά μερικοί επισκευαστές θα έρχονται σπίτι σας.
7. Ηθοποιοί εικονικής πραγματικότητας
Αντί να πληρώνουμε για να βλέπουμε, θα πληρώνουμε για να συμμετέχουμε, αφού θα επιτρέπουμε σ’ αυτούς τους επαγγελματίες να αντιδρούν με εμάς σε σαπουνόπερες του κυβερνοχώρου. Και οι σεναριογράφοι θα έχουν μεγάλη ζήτηση, αφού όσοι θα παρακολουθούν το διαδίκτυο θα ζητούν συνεχώς νέες ιστορίες για να ξεφύγουν από τη μονοτονία της ύπαρξής τους.
8. Προσωπικοί δημοσιογράφοι
Η σημερινή δημοσιογραφία θα γίνει πιο εξατομικευμένη, δουλεύοντας με διαφημιστές για να δημιουργήσουν περιεχόμενο ειδικά για εσένα. Τα διαφημιστικά θα αποσπούν τη προσοχή σου χρησιμοποιώντας αρώματα και γεύσεις, με τελικό στόχο να εκπέμπουν μηνύματα κατευθείαν στον εγκέφαλο.
9. ΔοκιμαστέςTuring
Οι μηχανικοί Η/Υ θα συνεχίζουν να μετρούν τις ικανότητες των προγραμμάτων να μιμούνται την ανθρώπινη ευφυία, όπως πρότεινε ο Βρετανός μαθηματικός Alan Turing πριν 50 χρόνια, ρωτώντας σε αν ομιλείς με άνθρωπο ή μηχανή. Από τη στιγμή που δεν μπορείς να καταλάβεις τη διαφορά αυτοί οι ανθρώπινοι εξομοιωτές θα χρησιμοποιούνται για να απαντούν σε πελάτες μέσω διαδικτύου και σε προσωπικά μηνύματα.
10. Μηχανικοί γνώσης
Η τεχνητή νοημοσύνη θα μετατρέπει τις γνώσεις σε προγράμματα, καθιστώντας εσένα ασήμαντο.
Ποιες δουλειές θα εξαφανιστούν
1. Χρηματιστές, έμποροι αυτοκινήτων, ταχυδρόμοι, ασφαλιστές, μεσίτες
Το διαδίκτυο θα εξαφανίσει τους μεσάζοντες.
2. Δάσκαλοι
Η μάθηση από απόσταση γίνεται όλο και πιο κοινή, αλλά χάρη στο θαύμα των διαδικτυωμένων τάξεων και της ηλεκτρονικής βαθμολόγησης, το σημερινό γραφείο των καθηγητών μπορεί να γίνει απλώς ένα ψηφιακό αρχείο βοηθημάτων. Παρ’ όλο που μια απόλυτη αλλαγή δεν είναι πιθανή, μία αλλαγή στο εκπαιδευτικό σύστημα θα κοστίσει σχετικά λίγο.
3. Εκτυπωτές
Αργά ή γρήγορα, οι εφημερίδες και τα περιοδικά θα χρησιμοποιούν ψηφιακό χαρτί. Το Xerox και άλλοι οραματιστές αγωνίζονται να δημιουργήσουν ένα υλικό το οποίο να είναι ευέλικτο σαν το χαρτί και πολλαπλών χρήσεων όπως η οθόνη του υπολογιστή. Το τελικό προϊόν θα είναι ωφέλιμο στο περιβάλλον, αφού δε θα υλοτομούνται πια τόσα δέντρα.
4. Στενογράφοι
Προγράμματα αναγνώρισης της φωνής θα αντικαταστήσουν τους ενόρκους στις δίκες, όπως και πολλούς γραμματείς, καθώς και εκτελεστικούς βοηθούς, αλλά η τεχνολογία δεν είναι ακόμη τόσο εξελιγμένη ώστε να τους αντικαταστήσει αυτήν τη στιγμή.
5. “CEOs
Είναι πολύ ριψοκίνδυνο το να παίρνονται αποφάσεις στις ώρες εργασίας. Μία παγκόσμια ομάδα ειδικών θα ακολουθήσει τις εταιρείες στην εποχή του διαδικτύου και ακόμα παραπέρα.
6. Ορθοδοντικοί
Τέρμα τα σιδεράκια, χάρη σε τρισδιάστατους εξομοιωτές, που θα καθορίσουν την τοποθέτηση μικρών πλαστικών ευθυγραμμιστών, που θα μετακινήσουν τα δόντια σου στη σωστή θέση. Ήδη κλινικές δοκιμές αποδεικνύουν ότι αυτή η μέθοδος θα εγγυάται την ευθυγράμμιση των δοντιών των παιδιών σας.
7. Φύλακες φυλακών
Μικροσκοπικά εμφυτεύματα θα περιορίσουν την εγκληματικότητα των κρατουμένων. Οι αισθητήρες θα χρειαστούν προσεκτική ρύθμιση.
8. Οδηγοί φορτηγών
Θα υπάρχουν έξυπνες λωρίδες, που θα επιτρέπουν σε οχήματα τηλεχειριζόμενα (από υπολογιστές) να ταξιδεύουν πολύ γρήγορα με μικρή απόσταση μεταξύ τους. Θα υπάρχουν και προγράμματα που θα προτείνουν εναλλακτικούς δρόμους σε αυτοκίνητα.
9. Νοικοκυρές
Αν τα ψυγεία σήμερα μπορούν να αγοράσουν γάλα μέσω διαδικτύου, τότε αυτόματες ηλεκτρικές σκούπες δε φαίνονται καθόλου απίθανες. Πιθανώς σπίτια που θα καθαρίζονται από μόνα τους να χρησιμοποιούν ένα κεντρικό σύστημα, το οποίο να αποικοδομεί τη σκόνη.
10. Πατεράδες*
Λόγω της εξωμητρικής γονιμοποίησης και της κλωνοποίησης, οι πατεράδες μπορεί να εξαφανιστούν. Και οι μητέρες επίσης, με τη δυνατότητα μιας τεχνητής μητέρας.

* Φυσικά δε θα το χαρακτηρίζαμε ακριβώς επάγγελμα…
ΥΓ: Καλό δεν είναι...; Νομίζω έχω φυλάξει αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα από το σχολείο.

21 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Eγώ θα έβαζα και το επάγγελμα του κΟυΜπΟπΑτΗτΉ, πατάς το κουμπί και όλα είναι τζιτζί!!!

καλημέρες :)

Wednesday, November 29, 2006 8:58:00 am  
Anonymous Anonymous said...

Πωπωπωπω...φοβερό.....αλήθεια φοβερό....
Εμένα δεν με είδα πουθένα στα εξαφανιαζόλ...οπότε και θα συνεχιζω να υπάρχω και μετά το 2010...
Βεβαια....η απορία μου ειναι αλλη: Ολα αυτά αναφέρονται στην Ελλάδα??? Γιατί πολύ φοβάμαι ότι εννοεις άλλες χώρες...;)

Wednesday, November 29, 2006 9:05:00 am  
Blogger Gogo said...

Gamato! Kala an eixate skeftei ola auta tote, isastan poli brosta milame...

Wednesday, November 29, 2006 10:07:00 am  
Blogger nassos said...

Jason, ξέχασες στα επαγγέλματα του μέλλοντος και τον υδραυλικό... :P

Wednesday, November 29, 2006 10:21:00 am  
Blogger candy's τετραδιάκι said...

Πολυ σωστο σε βρισκω;)

Wednesday, November 29, 2006 11:48:00 am  
Blogger marilia said...

Ευτυχώς που το επάγγελμα των Δασκάλων το "εξαφανίσατε" ΜΟΝΟ στη φαντασία σας. Συμφωνώ με την εξ' αποστάσεως εκπαίδευση, όμως ο δάσκαλος δεν μπορεί ΠΟΤΕ να εξαφανιστεί. Είναι εκ των πραγμάτων αδύνατο! ;)

Μια κουρασμένη δασκάλα που μόλις γύρισε από εξάωρο και εφημερία! Ουφφφφφ!

Wednesday, November 29, 2006 12:14:00 pm  
Blogger Jason said...

Fibi, έχεις δίκιο. Διότι αν πατήσει το κουμπί ο οποιοσδήποτε άσχετος, το πιο πιθανό είναι να βγει μια χοντρή κατά τη γνωστή ρήση...
Julia, έχεις ένα δίκιο. Θέλαμε να κάνουμε κάτι εντυπωσιακό, μη μας το χαλάς!
Marilia, εγώ ποτέ δεν το πίστεψα αυτό, αλλά (όπως και τα περισσότερα) ήταν ιδέα του καθηγητού... Και αφού το λέει ολόκληρος εκπαιδευτικός... εμείς τι να πούμε... Αλλά σοβαρά τώρα, θα σε χάλαγε να έκανε την εφημερία ένα ρομπότ...; :)

Wednesday, November 29, 2006 12:49:00 pm  
Blogger marilia said...

Η εφημερία είναι ένα τοσοδούλικο κομματάκι της δουλειάς μας και μάλιστα ανιαρό. Το κερασάκι στην τούρτα θα λέγαμε. Το ρομπότ δε νιώθει. Δε φυσάει την πληγή που τζούζει στην εφαρμογή ιωδίου, δεν σκουπίζει δακρυάκια, δε γελάει με τις φοβερές ατάκες, ούτε καταλαβαίνει ψυχούλες κοιτώντας στα μάτια. Για όλα αυτά αγαπώ τη δουλειά μου και επιμένω ότι ΔΕΝ μπορεί το δάσκαλο να τον αντικαταστήσει μηχανή, ρομπότ, κομπιούτερ. :)
Καλέ μου, οι καθηγητές λένε, αλλά και οι μαθητές κρίνουν! ;) Αλλιώς... τζάμπα δουλειά από τους "εκπαιδευτικούς" ;)

Wednesday, November 29, 2006 1:46:00 pm  
Blogger Jason said...

Καλέ, πλάκα έκανα για το ρομπότ!!!!! Είπαμε...

Προφανώς οι μαθητές κρίνουν, αλλά μάλλον ούτε και εδώ έπιασες το χιούμορ μου περί του εκπαιδευτικού... Αν ο ίδιος ο εκπαιδευτικός λέει ότι το λειτούργημά του θα εξαφανιστεί, εμείς να του χαλάσουμε το χατίρι...;

Wednesday, November 29, 2006 2:01:00 pm  
Blogger Hlias said...

Πολλα θα δουν τα ματια μας και αυτο μου φερνει τρομο...οχι παντα βεβαια αλλα μερικες φορες τα μελλοντικα σχεδια του ανθρωπινου γεννους ειναι τρομακτικα...
Θα δουμε (;)...


καλησπερες!

Wednesday, November 29, 2006 2:55:00 pm  
Blogger SALOME said...

Κατ' αρχήν το 2010 είναι πολύ κοντά για να συμβούν όλα αυτά κι αν ήταν έτσι κάτι απο τώρα θα είχε αρχίσει να φαίνεται. Η επαλήθευση θέλει βάθος τουλάχιστον 30ετίας για να φανεί κάτι στον ορίζοντα, κατά την ταπεινή μου άποψη. Γι' αυτό και γενικότερα οι πολιτισμοί αργούν...σαν διαδικασία και σαν αποτέλεσμα. Ενας αιώνας και πολλές φορές δεν φθάνει. Κι όλα όσα αναφέρεις, ξέρεις, έχουν σχέση με τον πολιτισμό, δεν είναι ξεκάρφωτα. Μπορείς πάντως να διαβάσεις το NEW BRAVE WORLD του Χάξκλεϋ και θα δείς ότι κι αυτός είχε προβλέψει πολλά απο όσα γίνονται αλλά πριν απο πολλές δεκαετίες κι ακόμα μερικά δεν έχουν συμβεί αλλά φαίνονται. Θα συμφωνήσω πάντως με τον Νάσσο ότι ξεχάσατε να συμπεριλάβετε τον υδραυλικό του μέλλοντός μας. Κατά τα άλλα φαίνεται ότι είχες καλούς δασκάλους γιατί ανεβάζεις ενδιαφέροντα θέματα. οσο για τη marilia χμ! ο δάσκαλος μπορεί να βρίσκεται πάντα κάπου αλλά όχι απαραίτητα ως οντότητα...το λέω αυτό γιατί η τεχνολογία βαίνει προς μια εξ αποστάσεως πραγματικότητα ειδικά στο θέμα της γνώσης. Ισως να ξαναβγούν Σωκράτες και Πλάτωνες και Αριστοτέληδες...αυτό πάντως θα ήταν πιο υγιές απο το να έχεις δημόσιους υπάλληλος με το ρολόι στο χέρι....

Wednesday, November 29, 2006 4:01:00 pm  
Blogger Debby said...

Ρε Jason!! Πολύ φαντασία είχατε στην τάξη σας!!!!

Wednesday, November 29, 2006 5:43:00 pm  
Anonymous Anonymous said...

Πολύ ψαγμένο...

Πρωτοποριακό...

Δηλαδή, αμπσολούτλι σπίτσλες, έτσι?

Wednesday, November 29, 2006 6:48:00 pm  
Blogger tzo said...

Χιχι μπράβο βρε! Τελευταία με αφήνεις συνεχώς άφωνη!

Wednesday, November 29, 2006 6:52:00 pm  
Blogger Jason said...

Salome, γι' αυτό ακριβώς έγραψα "το συγκεκριμένο κομμάτι της έχει να κάνει με τα 10 πιο περιζήτητα επαγγέλματα του μέλλοντος και τα 10 επαγγέλματα/ιδιότητες που θα εξαφανιστούν… Όχι ως το 2010, προφανώς (η εργασία έγινε το 2000-2001 και είμαστε ήδη στο 2006-2007…) , αλλά πάντως στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον...". Φυσικά δεν περιμέναμε σε ορίζοντα δέκα ετών να εξαφανιστούν οι πατεράδες. :) Από 'κει και πέρα, έχω να πω πως το καταπληκτικό με σένα είναι ότι για κάθε θέμα έχεις κάτι αξιόλογο να πεις και κυρίως έχεις να αναφέρεις πάντα μία παραπομπή σε βιβλιογραφία ή οπτικοακουστικό υλικό. :)

Wednesday, November 29, 2006 7:50:00 pm  
Blogger SALOME said...

Βλέπεις...σκέφτομαι πριν μιλήσω...όσο για τη βιβλιογραφία ή το σινεμά...υπάρχουν πιο ψαγμένα παραδείγματα και εκεί υποκλίνομαι...

Thursday, November 30, 2006 7:38:00 am  
Anonymous Anonymous said...

ΕΙΣΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΥΤΣΟ

Thursday, August 21, 2008 10:59:00 am  
Blogger Jason said...

Sweet. :)

Όταν η επόμενη λεξούλα ξεκινάει από -π και μερικά άλλα γράμματα, βάζουμε και -ν στο τέλος του του "το", πχ. για τον πούτσο, τον πούλο, την καύλα, κλπ..

Thursday, August 21, 2008 6:23:00 pm  
Anonymous Anonymous said...

Για σας είμαι τρίτη γυμνασίου και πάω σε private school η επιλογή μαθημάτων γίνεται φέτος... και θέλω να γίνω παιδοψυχολόγος ..είναι καλή η επιλογή ΄΄

Saturday, December 19, 2009 10:11:00 am  
Blogger Jason said...

Γεια σου.
Όπως καταλαβαίνεις, δεν είμαι ειδικός να σου απαντήσω. Η συγκεκριμένη δουλειά ήταν απλώς μια εργασία που κάναμε κάποτε στο σχολείο, μεταξύ αστείου και σοβαρού και, όταν μετά από καιρό τη βρήκα, μου φάνηκε χαριτωμένη και τη δημοσίευσα στο blog μου αυτό.
Αν θέλεις τη γνώμη μου, νομίζω πως ανεβαίνει συνεχώς η ζήτηση που έχουν οι ψυχολόγοι στην αγορά (δες το και σα σημείο των καιρών αν θέλεις...) και ειδικά οι παιδοψυχολόγοι. Αλλά το σημαντικό πιστεύω είναι πως ξέρεις τι σου αρέσει και τι θέλεις να κάνεις. Και δεν υπάρχει ασφαλέστερη επιλογή από αυτό, νομίζω...
Καλή τύχη σε όλα.

Tuesday, January 05, 2010 4:13:00 pm  
Anonymous Anonymous said...

ρε φιλε 8α κανι καμια 100στη χρονια να γινουν τα 2 πρωτα επαγγελματα...

Monday, November 21, 2011 6:35:00 pm  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home