Tuesday, April 07, 2009

Οι Θέρμες του Καρακάλλα

Κάπου μέσα στις τόσες στιγμές θριάμβου της απαράδεκτης δημοσιογραφίας που ζούμε τις τελευταίες μέρες, από τότε που ο "εφιάλτης" του "Εγκέλαδου" "έπληξε" τη "γειτονική χώρα" που παρουσιάζει εικόνα "βιβλικής καταστροφής" μπλα μπλα μπλα, στα ψιλά γράμματα πέρασε η είδηση για τις ζημιές που υπέστησαν κάποια από τα κτίσματα στις Θέρμες του Καρακάλλα στη Ρώμη.
Οι Θέρμες του Καρακάλλα χτίστηκαν πριν από περίπου 1800 χρόνια στους πρόποδες του Αβεντίνου λόφου, ενός από τους 7 λόφους της Ρώμης. Τα χαλάσματα που παραμένουν σήμερα εκεί είναι αρκετά επιβλητικά εκ πρώτης όψεως, αλλά δεν είναι κάτι το ιδιαίτερα ουσιαστικό ως αξιοθέατο αυτά καθαυτά. Οι ιστορικές και αρχιτεκτονικές πληροφορίες σχετικά με το χτίσιμο και τη λειτουργία τους τα καθιστούν εντυπωσιακότερα.
Αυτό που μπορεί κανείς να συμπαθήσει πολύ είναι ο περιβάλλων χώρος, μια μεγάλη επίπεδη έκταση στους πρόποδες του λόφου, με δέντρα, πράσινο, παγκάκια, ησυχία, ηρεμία και γαλήνη, και με ελάχιστο κόσμο να περπατάει, να κοιμάται ή να διαβάζει.

Το μέρος αυτό το θυμάμαι με αγάπη. Πριν από 2 χρόνια, τέτοιον καιρό περίπου, Απρίλη μήνα, είχα περάσει εκεί δύο όμορφα ανοιξιάτικα μεσημέρια (τόσο πολύ μας άρεσε την πρώτη φορά που αποφασίσαμε να ξαναπάμε).

Ίσως να ‘ναι που είναι αραδιασμένα αυτά τα 1800 χρόνια ιστορίας τριγύρω και που, αντί να σου προκαλούν δέος, για κάποιο λόγο σε κάνουν να νιώθεις μια ασφάλεια…

Κι όταν μαθαίνεις ότι ένας σεισμός τα τρομάζει, τρομάζει ίσως λίγο και μια ασφαλής γωνιά του μυαλού και της μνήμης σου…

3 Comments:

Blogger kiara said...

Χριστός ανέστη και φιλιά πολλά!:)

Friday, April 24, 2009 1:37:00 pm  
Blogger Yannis Kapnidis said...

Είναι όντως από τα πολύ όμορφα μέρη της Ρώμης και είναι έτσι όπως το περιγράφεις.

...να θυμηθώ να πάω σύντομα για "χάζεμα"!

Monday, April 27, 2009 3:48:00 pm  
Blogger Jason said...

Χρόνια πολλά... :)

Tuesday, April 28, 2009 11:14:00 pm  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home